V "Prohlášení vlastníka" není uveden výtah

Vložil Sam (bez ověření), 17. Březen 2013 - 18:25 ::

Dobrý večer.

Mohl by mi prosím někdo objasnit, na základě čeho mi vzniklo (nebo jestli mi vůbec mohlo vzniknout) podilové vlastnictví k výtahu? V „Prohlášení vlastníka“, které podepsali všichni původní majitelé jednotek, pod bodem „Společné části budovy“, není uveden výtah, výtahová šachta, strojovna a elektroinstalace náležejíci k výtahu. Ostatní spol. části tady uvedeny jsou (dokonce i větrací průdochy). Prohlášení bylo vloženo do (KN) a je platné v nezměněné podobě dodnes.
Kupní smlouva byla sepsána podle „Prohlášení vlastníka“ a neobsahuje proto výtah a jeho příslušenství. Byt se nachází ve zvýšeném přízemí. Výtah původně zastavoval v mezipodlaží. Do sklepa nesjíždí. Po dobu 8. let mi nebyly předepsány žádné platby za výtah.
Na schůzi nám bylo předsedou SVJ oznámeno, že je třeba provést „Rekonstrukci výtahu“ a protože mělo dojít k dotyku se spol. částmi jako je chodba, schodiště a mělo se zasahovat do stropních panelů, tak jsem byl požádán o souhlas se zásahem do společných prostor.Ten jsem podepsal. Pro získání „Stavebního povolení na rekonstrukci“ není vyžadována „Smlouva o výstavbě“. Předsedovi proto postačil z mé strany jen výše zmíněný souhlas. Byly provedeny změny oproti starému výtahu. Nebyly semnou projednány.(Nebylo proč, když nejsem jeho vlastník). Zvětšila se plocha výtahu, zastavuje přímo v podlažích a tím došlo i ke změně místa vstupu a výstupu. Nedošlo tím ke změně vnitřního uspořádání?
Po rekonstrukci mi byl změněn předpis plateb. Nově mi přibyly platby za výtah. Zdůvodnění: „Zpřístopnění výtahu v našem podlaží“. O nic jsem nežádal a k ničemu jsem se nezavázal. Nikdo se mě neptal, jestli z něčím takovým souhlasím. Z přízemí do zvýšeného přízemí je to 7 schodů. Do sklepa výtah nejezdí. Výtah proto vůbec nepoužíváme. Jen by nás zdržoval. Při ročním vyúčtování mi bylo z (FO) odečteno několik desítek tisíc za rekonstrokci výtahu. Proč? Jste podílový spoluvlastník spol. části domu. „Prohlášení vlastníka“ a „Kupní smlouva“ zřejmě nic pro našeho předsedu SVJ neznamená, když mi vnucuje něco co jsem si nekoupil. Pokud je „Prohlášení“ chybné, měl by ho zřejmě nechat opravit tak, aby nedošlo k poškození majitelů bytů, kteří už si podle něho byt zakoupili. Ti by měli dostat možnost se rozhodnout zda chtějí nebo nechtějí být podílovými vlastníky výtahu. Do té doby by se s výtahem nemělo nic provádět. Nebo je to všechno jinak a vlastně nevíme co si kupujeme?

Děkuji Sam

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.