Vložil Dušan, 19. Březen 2013 - 16:38

Jano,

podle toho, jak jste to popsala, vzniklo u vás SVJ podle ust. § 9/3 zákona č. 72/94 Sb. Jestliže ekon. náměstek SBD tvrdí, že se toto ustanovení na vás nevztahuje, ať Vám vysvětlí proč.

Důvodem jeho tvrzení by mohla být snad jen argumentace tím, že u vás vzniklo SVJ bez právní subjektivity podle § 9/4 a proto se na vás ustanovení § 9/3 nevztahuje a SVJ jako právnická osoba pak vznikne až při poklesu vlastnického podílu SBD pod 1/4.

Takové nesprávné tvrzení vyvrátíte prokazatelným agrumentem, že SVJ bez právní subjektivity mohlo vzniknout jen na základě zákona o vlastnictví bytů platného do 1.7.2000 podle § 11 odst.1
(1) Pokud je dům rozdělen na jednotky, které vlastní více než jedna osoba, tvoří vlastníci jednotek společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“).

a to se vás netýká, protože k uvedenému datu nevlastnila jednotky v domě více než jedna osoba (jediným vlatníkem mohlo být SBD, převod druhému vlastníku uskutečněn až v r.2007.) a „společentství“ tedy tehdy vzniknout nemohlo. Od 1.7.2000 mohlo podle novelizovaného ZOVB vzniknout SVJ už jen jako právnická osoba dle § 9/3 (ve vašem případě tedy v r.2007). Vznik SVJ bez právní subjektivity dle § 9/4 už nebyl možný, to novelizované znění neumožňuje.

Srozumitelně je to vysvětleno i zde:
http://www.portalsvj.cz/…eho-dusledky

Pokud bude náměstek ignorovat Vaše argumenty, můžete vypovědět Smlouvu o správě, kterou jste uzavřela s SBD. Tato smlouva by měla mít ustanovení o možnosti výpovědi s výpovědní lhůtou 6 měsíců.

Rady o tom, že svolání shromáždění mohou také provést vlastníci jednotek s jednou čtvrtinou hlasů a že jste statutární orgán dosud nezvolili je pouze problém vás – vlastníků jednotek, Vám nepomohou, pokud bude většinový vlastník SBD silou většiny hlasů shromáždění nebo volbu bojkotovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.