Vložil lake, 18. Březen 2013 - 17:28

Paní Jano,
dostala jste všechny potřebné informace v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…ozeni-svj-19#…. Jestliže po kontrole jednotlivých bodů zjistíte, že SVJ již vzniklo ze zákona, pak je zbytečné mudrovat, že si počkáte a založíte je podle Občanského zákoníku od 1. ledna 2014. Pokud SVJ je právnickou osobou, nelze je zakládat znovu. Slo by o absolutně neplatný úkon.

Navíc je to velmi naivní představa: proč by družstvo mělo později dobrovolně založit SVJ podle zákona č. 89/2012 Sb., když nyní se tváří, jako by společenství neexistovalo? V zákonu č. 89/2012 Sb. není žádné donucovací ustanovení.

  • SVJ je povinno vést účetnictví od okamžiku vzniku. Že SVJ nevede účetnictví je pouze problém vás – vlastníků jednotek.
  • První schůze shromáždění měla být svolána původním vlastníkem, ale sankce při nesplnění nejsou žádné. Svolání mohli také provést vlastníci jednotek s jednou čtvrtinou hlasů, či osoby plnící funkci statutárního orgánu ze zákona.
  • SVJ se ujme automaticky správy domu okamžikem volby statutárního orgánu. Že jste statutární orgán dosud nezvolili je pouze problém vás – vlastníků jednotek.

Je také zbytečné zabývat se myšlenkou, že se něco mohlo/mělo dát k soudu. Sama nevíte co mělo být obsahem žaloby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.