Vložil lake, 11. Březen 2013 - 6:14

Pojem „jednotka“ a pojem „ucelená část budovy“ mají odlišný obsah a nejedná se o totožné pojmy. Nelze je tedy vzájemně zaměňovat, jak z neznalosti činí někteří vykladači zákona č. 406/2000 Sb.

Pojem „jednotka“ pro účely zákona o hospodaření energií byl převzat ze zákona č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Viz poznámka pod čarou č. 5. Pojem „ucelená část budovy“ je samostatná legislativní zkratka použitá pouze v zákoně č. 406/2000 Sb. Význam obou pojmů je tento:

  • „Ucelenou částí budovy [je] podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena“ (zákon č. 436/2000 Sb. § 2 odst. 1 písm. q).
  • Jednotkou je „byt nebo nebytový prostor nebo rozestavěný byt nebo rozestavěný nebytový prostor jako vymezená část domu podle zákona č. 72/1994 Sb.“ (zákon č. 72/1994 Sb. § 2 písm. h).

Z uvedeného je zřejmé, že oba pojmy mají odlišný obsah a nelze je v právním předpisu navzájem zaměňovat. I když v obou je obsažen pojem „byt“, nejde významově o totéž:

  • Byt jako „ucelená část budovy“ je jakýkoliv zkolaudovaný byt i v domě nerozděleném na jednotky (např. v majetku družstva či obce).
  • Byt jako „jednotka“ podle zákona č. 72/1994 Sb. je pouze takový byt, který se nachází v budově rozdělené Prohlášením vlastníka, je v režimu ZoVB a má svého vlastníka jednotky.

Závěr: Jednotka je něco jiného než ucelená část budovy. SVJ má zákonem uloženy pouze povinnosti při prodeji či pronájmu „budovy nebo ucelené části budovy“. Nemá však uloženu žádnou zákonnou povinnost ohledně PENB v případě, kdy v domě dochází k prodeji či pronájmu jednotky ve vlastnictví jiné osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.