PENB, lži a peníze

Vložil lake, 9. Březen 2013 - 23:51 ::

Českou republikou obchází strašidlo: strašidlo PENB, neboli průkaz energetické náročnosti budovy. Viz zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, http://www.tzb-info.cz/…reni-energii.

Hysterie, která se okolo průkazů energetické náročnosti rozpoutala od 1. ledna 2013, nemá obdoby.

Vlastníci jednotek jsou bombardováni lživými tvrzeními, že bez PENB nemohou od 1. ledna 2013 uvažovat o prodeji jednotky. Jsou strašeni pokutami „až do výše 100000 pro majitele budovy a 50000 Kč pro vlastníka jednotky“. Tvrdí se, že bez PENB je byt na trhu neprodejný. Dezorientované a zmatené prodávající nabádají některé realitní kanceláře, aby se co nejrychleji spojili se spřátelenými specialisty, kteří jim za „bezkonkurenční ceny“ průkaz vystaví.

Přečtěte si toto vymývání mozků zde černé na bílém: http://sdeleni.idnes.cz/…sdeleni.aspx?…

Ty „bezkonkurenční ceny“ za zpracování PENB jsou dnes na úrovni 6000 až 15000 Kč. Viz další vymývání mozků zde: http://byznys.lidovky.cz/…-penize.aspx?….
Jde o zlatý důl pro lobbisty, kteří si PENB prosadili do zákona. Je třeba vlastníky jednotek oškubat, rychle, rychle, než se vzpamatují a než se začnou ptát jak se věci vlastně mají.

  • Toto celé divadlo je lež.
  • Strašení pokutami je lež.
  • Zákon neobsahuje to, co je Vám tvrzeno ze všech stran.
  • Nenechte se napálit.
  • Nechovejte se jako stádo, proboha.

O tom, že v zákoně vůbec není to, co se vám všichni snaží namluvit, jsem napsal pár příspěvků v jiné diskusi. Přečtěte si je a myslete hlavou.

http://www.por­talsvj.cz/…sti-budovy-0#…
 http://www.portalsvj.cz/…sti-budovy-0#…

Na závěr: Zákon rozprostírá povinnost společenství sestavit PENB do delšího časového úseku. Termíny jsou do 1. ledna roku 2015, 2017, 2019 (podle velikosti budovy). Času je tedy dost a dost. Mezitím se zvýší konkurence mezi energetickými specialisty a ceny průkazů spadnou na třetinu. Právě proto se všichni snaží hned teď rozdmychávat hysterii a těžit z uměle zvýšené poptávky po zbytečných průkazech, které zákon ještě nepožaduje. Teď na tom totiž vydělají nejvíc. Nenaleťte jim.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.