Vložil PeDuPles (bez ověření), 7. Březen 2013 - 13:16

Ano, je opravdu potřeba rozumět judikátu a tomu, čeho se týká.

Je-li tedy judikát na úhradu dluhu, který byl splatný před započetím oprav, nelze ho použít na dluhy, jejichž splatnost ještě nenastala. A mám s financováním oprav prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření osobní zkušenost, bylo použito v domě, jehož jsem předsedou. Takže vím naprosto přesně, o co v daném judikátu jde.

Zde se ale bavíme o něčem jiném. Jestliže shromáždění odsouhlasí opravu a její způsob financování úvěrem na SVJ, který bude splácen z běžných záloh na správu, pak přes to nejede vlak a splatnost pohledávky SVJ vůči vlastníkovi nastává v daném měsíci pouze pro alikvotní podíl výše splátky úvěru, resp. stanovené zálohy na správu.

To nic nemění na tom, že SVJ samozřejmě eviduje pohledávku vůči vlastníkům ve výši nesplaceného úvěru vůči bance; splatnost této pohledávky ale ještě nenastala a tudíž není po nikom vymahatelná. Právo určit splatnost pohledávek usnesením shromáždění snad nikdo SVJ neupírá.

Splátky úvěru bance jsou pak samozřejmě zahrnuty ve finančním plánu jako náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech na správu domu, a promítnuty do záloh. S tím vším se nový vlastník může seznámit a zařídit se podle toho – buď požadovat slevu z kupní ceny, nebo byt nekupovat.

Stejně tak by se měl nový vlastník seznámit se schváleným plánem oprav na další roky, aby se pak nedivil, že po něm bude SVJ měsíc po koupi požadovat peníze na novou střechu. Protože je SVJ opravdu, ale opravdu nebude vymáhat na vlastníkovi, který tuto (dosud nerealizovanou) opravu na shromáždění před rokem schválil.

Nevím tedy, o jakém přechodu dluhu se tady bavíme. SVJ účtuje o dluhu vůči bance i o (nesplatné) pohledávce vůči vlastníkům. Splatnost jednotlivých částek nastává vlastníkům z titulu splatnosti záloh na správu po jednotlivých měsících; i podle rozsudku NS se tak děje vůči vlastníkovi aktuálnímu.

Výši záloh si určili vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu zcela dle zákona a pro nového vlastníka tam výjimku nevidím. A tyto zálohy jsou opět zcela v souladu se zákonem použity na splátku dluhu právnické osoby SVJ, jejímž je nový vlastník členem. Tak jaký cizí dluh?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.