Vložil lake, 4. Květen 2013 - 12:49

Tvrzení pana úředníka Glotzmanna není ničím zdůvodněno. Jde o pouhou libovůli, nikoliv o snahu cokoliv vysvětlit či elementárně právně zdůvodnit. Můj názor na věc je právě opačný:

  • V SVJ vzniklých podle zákona č. 72/1994 Sb., se budou i nadále řídit práva a povinnosti podle ZoVB.
  • V SVJ vzniklých od 1. ledna 2014 v domech, které byly dříve rozděleny na jednotky podle zákona č. 72/1994 Sb., se budou i nadále řídit práva a povinnosti podle ZoVB.
  • Nová SVJ, vzniklá v domech, které budou rozděleny na jednotky od 1. ledna 2014 podle zákona č. 89/2012 Sb., se budou řídit podle nového ObčZ.

A proč je tomu právě takto? Viz nový Občanský zákoník. Pojem „jednotka“ podle ZoVB má odlišný právní obsah (jiný rozsah majetku) nežli jednotka podle nObčZ. Oba pojmy jsou navzájem nekompatibilní a nepřevoditelné. Jediný způsob, jak přejít na jednotky podle nObčZ by byl – zrušit rozdělení domu na jednotky (čímž zanikne SVJ) a vložit do katastru nové Prohlášení vlastníka s definicí jednotek podle nObčZ. Tato nekompatibilita základního klíčového pojmu má své nevyhnutelné důsledky:

  • Vlastník jednotky podle ZoVB je jiná osoba než vlastník jednotky podle nObčZ (neboť tato osoba vlastní jinou jednotku).
  • SVJ vzniklé podle ZoVB je tedy zcela jiná právnická osoba, než SVJ vzniklé podle nObčZ (neboť má jiné členy a zejména „nové“ SVJ vzniklo zcela odlišným mechanismem – souhlasným projevem vůle všech zakládajících členů).

Z uvedeného je naprosto zjevné, že cokoliv uvádí nový ObčZ o „společenství vlastníků jednotek“, netýká se nijak právnických osob stejného názvu vzniklých podle jiného zákona (ZoVB). Pouhé shodné označení ve dvou různých právních předpisech neznamená totožnost obsahovou; to je notoricky známo a potvrzeno konstantní judikaturou. Přechodné ustanovení § 3028 nObčZ zní:

  • „Zákon č. 89/2012 Občanský zákoník, § 3028:
    (1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
    (2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
    (3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.“

Tvrdím: SVJ vzniklé v domě, který byl či bude rozdělen na jednotky podle ZoVB před 1. lednem 2014, se bude i nadále navždy řídit podle zákona č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Tato dispozitivní právní úprava může být překonána pouze souhlasem (ujednáním) všech.

Ostatně totéž napsal o použití § 3028 nObčZ dne 22. ledna 2013 JUDr. Jiří Čáp v článku citovaném zde: http://www.portalsvj.cz/…eho-zakoniku. Většinou nepřikládám velkou váhu názorům právníků, byť publikujících a považovaných za odborníky, ale při nedostatku jakékoliv průkazného právního výkladu je určitě zajímavé přečíst si k čemu došel JUDr. Čáp. Je to shodné s mým názorem na věc:

  • … bude se – na základě přechodného ustanovení § 3028 NOZ – postupovat podle dosavadních právních předpisů, tedy podle (…) ZOVB..

Problém s panem Glotzmannem a podobnými ouředníky je v tom, že oni jsou placeni z mých daní. Proč ten pán poskytuje nějaká oficiální stanoviska, když věci nerozumí a ani ji neoovede právně obhájit?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.