Vložil Pavel, 15. Prosinec 2007 - 23:43

1)Činnost v SVJ se řídí ZoVB a ObčZ, to jsou předpisy soukromého práva u kterého zjednodušeně řečeno platí, že co není zakázáno, je povoleno. Neznám předpis, který by stanovil, že pokud by jeden člen výboru odstoupil, tak výbor neexistuje nebo že se ve výboru nemůže hlasovat.

2)I ObchZ je předpisem soukromého práva. A ten dokonce umožňuje, aby samo představenstvo kooptovalo do představenstva náhradní členy (§194/2/poslední věta ObchZ). Při použití analogie a teorie, že odstoupením jednoho člena se výbor stává nezpůsobilým, by se nikdy nemohlo kooptovat, což je v a.s. poměrně běžný jev.

3)Nevidím žádný rozdíl pro situaci, kdy se na výboru hlasuje, ale chybí jeden člen – buď z důvodu, že je nemocný nebo že odstoupil. Pokud výbor splní požadavek usnášeníschopnost (přítomna nadpoloviční většina ze všech členů výboru uvedených ve stanovách) a platnosti přijatého usnesení (pro usnesení je nadpoloviční většina z přítomných) tak výbor může platně přijímat usnesení. Pokud to trochu přeženu, tak např. 5-ti členný výbor se třeba celý rok schází ve čtyřech. Pátý člen je nekontaktní. Výbor splnil pravidla usnášeníschopnosti i platnosti usnesení. A po roce se zjistí, že pátý člen již rok není mezi živými (tj. skončilo mu členství ve výboru před rokem). To jsou pak zpětně všechna usnesení výboru neplatná?

4)Výbor je především statutární a výkonný orgán SVJ. Pokud neklesne počet členů pod usnášeníschopnou většinu tak může platně přijímat usnesení. Soudy již naštěstí často akceptují smysl zákona před nějakou osamocenou větou, v diskutovaném případě navíc, alespoň podle mého názoru, zcela špatně vyloženou.

5)Ve fotbale také hraje 11 hráčů v jednom mužstvu. Po vyloučení je tým pouze oslaben, ale není možné říci, že tým nemůže hrát. V tom oslabení vidím největší problém a proto doporučuji již předem mít, v souladu se stanovami – já to tam mám, náhradníka nebo svolat shromáždění a dovolit chybějícího člena. Ale nikoliv z důvodu, že by výbor o x-1 členech nemohl podle zákona pracovat, ale protože je to pro ostatní členy výhodnější.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.