Vložil lake, 27. Únor 2013 - 7:14

Váš předpis záloh je vadný a správce odvádí špatnou práci.

Fond údržby a správy, fond oprav a údržby – tyto pojmy zákon nezná. Zjistěte, zda tyto termíny jsou nějak definovány ve stanovách či v usnesení shromáždění. Pokud tomu tak není, je tato část rozpisu neurčitá a vadná. Pokud pojmy jsou definovány, zjistíte z definice, zdsa se jedná o zálohy podle § 15 odst. 2, příspěvky na správu podle § 15 odst. 1, nebo o něco jiného, co nejste povinen hradit. Jde-li opříspěvky na správu, jste oprávněn požadovat doložení výše výdajů. Jde-li o zálohy na správu, požadujte Reserve Study k prokázání oprávněnosti výše částek. Je třeba žádat přesný položkový rozpis. Je-li Vám odepřen, skládat do úschovy, neboť jde o zálohy na neurčitý účel, tudíž rozpis je nepřezkoumatelný a nelze nijak zkontrolovat jeho oprávněnost co do výše a účelu.

O službách lze říci jen to, že způsob jejich rozúčtování musí být dán buď celostátně platným předpisem, nebo musí existovat schválený dokument jednoznačně popisující rozúčtování každé služby (§ 11 odst. 4 ZoVB). To platí pro všechny položky, spadající pod služby. Je-li takový dokument, postupujte podle něj. Není-li, je to důvod nehradit, dokud SVJ nevyřeší způsob rozúčtování zákonným způsobem.

Samotný seznam služeb poskytovaných vlastníkům jednotek musí být postaven najisto. Seznam těchto služeb je uveden buď v Prohlášení vlastníka, nebo ve stanovách. Usnesením shromáždění by mohl seznam povinně odebíraných služeb být stanoven jedině:

  • pokud to stanovy výslovně připouštějí, nebo
  • se souhlasem všech.

Z tohoto závazného seznamu služeb je třeba vyjít a podle něj určit zda SVJ je vůbec oprávněno některou konkrétní službu Vám účtovat a vybírat na ni zálohy.

Spotřeba vody ve společných prostrorách bývá spotřebou SVJ – právnické osoby k provádění správy domu. SVJ je povinno svůj díl spotřeby hradit stejně jako vlastníci jednotek v domě. Jde o součást nákladu na správu domu. Nejde o službu dodávanou do jednotek.

Služba označená „TUV“ přichází v úvahu pouze je-li jednotka zkolaudována s výtoky TUV. Dodávka TUV je podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. spojena s povinností hradit 30% nákladů jako základní složku podle podlahových ploch jednotek. Takže buď je tato služba účtována neoprávněně, nebo rozúčtovatel porušuje vyhlášku.

U dodávky služby vytápění je nutné do nákladů služby zahrnout veškeré náklady, včetně spotřeby vody pro doplňování topného systému. Celý náklad se pak rozúčtuje způsobem podle uvedené vyhlášky. Váš rozpis je tedy vadný.

Představme si, že v příštím roce se v rozpisu Vašich záloh na služby objeví položka „dovoz pizzy do domu“. Na konci roku se zjistí, že tuto (nevyžádanou) službu využíval pouze předseda SVJ a jeho dva známí, ale vám i ostatním bude naúčtována základní složka ve výši 75% z výdajů na tuto službu. Že je to absurdní? Ano, ale soud by dospěl k opačnému názoru: judikoval by, že jste se připojil k odběru služby tím, že jste bez protestů převzal rozpis záloh a začal podle něj hradit i zálohy na rozvoz pizzy.

Takže pozor: nečinnost může znamenat tichý souhlas. Na to ostatně spoléhají správce a neschopný/vše­hoschopný výbor.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.