Vložil lake, 24. Únor 2013 - 14:13

SVJ je povinno dodržovat zákon. Povinnost společenství ohledně záloh na správu domu výslovně upravuje § 15 odst. 2 ZoVB. Ten definuje co je touto zálohou a co jí není.

Typický případ:
Dostanete „předpis záloh“. SVJ od Vás požaduje hradit měsíčně určitou částku, avšak není schopno/ochotno prokázat její důvod a oprávněnost. Pak jde nejspíše o požadavek neurčitý, který je podle ObčZ neplatný. Mimochodem ten, kdo něco tvrdí, je také povinen to prokazovat. A to takov7m zp;sobem, abyste si mohl zkontrolovat, zda požadavek je oprávněný či nikoliv.

Zcela obdobně soudy vícekrát řešily vyúčtování záloh za služby: není-li (řádné) vyúčtování, nestává se splatným, a to ani tehdy, pokud se později ukáže, že požadovaná částka byla zčásti nebo zcela správná. Psal jsem o tom zde vícekrát, včetně citací z judikátů.

Domnívám se, že totéž platí pro předpis záloh: není-li (řádný) předpis záloh, nestává se splatným, a to ani tehdy, pokud se později ukáže, že požadovaná částka byla zčásti nebo zcela správná. Musíte ovšem vadný předpis záloh vždy reklamovat a napsat zřetelně, čeho se domáháte (jakých doplňkových informací) a v jaké lhůtě.

Rnení-li reklamace vyřízena, pak lze buď hradit do úschovy, nebo se rovnou obrátit na soud s určením, že neurčité a nepřezkoumatelné usnesení shromáždění nemá vůči Vám právní účinky (§ 11 odst. 3 ZoVB). Běží k tomu šestiměsíční lhůta.

Poznámka závěrečná: ZoVB říká, že výbor nebo pověřený vlastník pouze „oznamují“ výši záloh a lhůtu splatnosti. Proti předání tohoto oznámení nemá cenu brojit, protože nejde o právní úkon. Rozhodnutí bylo přijato shromážděním již dříve.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.