Reklamace záloh na správu

Vložil lake, 24. Únor 2013 - 14:04 ::

Ve většině SVJ se výše záloh na správu tvoří tajemným šamanským způsobem, o kterém ani výbor, ani vlastníci nejsou schopni nic konkrétního říci. Zkrátka se střelí od boku nějaká částka, např. 25 Kč/m2.

Navíc se v rozpisech záloh používají podivné a neurčité termíny, které nejsou nikde definovány, například záhadný „fond oprav“. V tom případě je třeba nehradit nic, neboť přispívání do jakéhosi „fondu oprav“ není zákonnou povinností vlastníka jednotky.

Smíří-li se vlastník jednotky s tímto nepořádkem a začne jako ovce platit, navěky se připravuje o možnost kontrolovat jak se se zálohami hospodaří. Dále ztrácí právo žádat zpětné proplacení té části zálohy, která byla vybrána, avšak odpadl důvod na který byla určena.

Pro vlastníka jednotky, který nechce platit naslepo, je důležité vědět, že takto tajemně stanovené zálohy jsou neprokazatelné a nepřezkoumatelné. Je tedy velmi jednoduché je zpochybnit.

Psal jsem celkem podrobně o povinnosti SVJ prokázat vlastníkovi jednotky nutnost úhrady konkrétní výše záloh na správu – a tedy i jejich účel a výši – na základě Reserve Study (což je česky dlouhodobý plán, viz http://en.wikipedia.org/…eserve_study). Doporučuji k zálohám na správu přečíst tyto diskuse:

Pouze řádné plánování je podkladem ke stanovení záloh na správu. Úkolem výboru v ekonomicky stabilních státech je sestavit Reserve Study, což je plán oprav a údržby domu na třicet let dopředu, se započtením životnosti jeho částí. K tomu patří dlouhodobý finanční plán, který musí k těmto výdajům přiřadit finanční zdroje a vyřešit cashflow (dostupnost zdrojů v určitém čase). Součástí finančního plánu SVJ samozřejmě jsou všechny zdroje, i jednorázové příspěvky na správu od vlastníků, či budoucí bankovní půjčky a úvěry.

Teprve na základě schválené Reserve Study má smysl začít hlasovat o tom, jaké zálohy (a od kdy) bude nutné hradit v nejbližších měsících a následujících letech.Pokud se toto u vás v domě neděje, jste jako slepé ovce: nic netušíte, nic nevíte, jen se třesete a čekáte odkud se vám do zadku zakousne vlk.

Připojuji dva samostatné příspěvky, překopírované z jiných diskusí. Týkají se techniky reklamace neurčitých záloh na správu, které nejsou doloženy Reserve Study a jsou tedy neurčité a nepřezkoumatelné. Ten, kdo nechce platit naslepo „předsedovi do klobouku“ si v nich své informace najde.

lake


Vidím, že mnohým, kteří nechtějí či neumějí plánovat výdaje v SVJ, se mé příspěvky hrubě nelíbí. Nedivím se: museli by konečně začít pracovat pořádně a průhledně tak, jak je to zákonem přikázáno v Kanadě, USA a jiných státech.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.