Vložil lake, 10. Duben 2013 - 10:42

Pane JUDr. Nováku,
přečtěte si laskavě co jsem napsal: http://www.portalsvj.cz/…ypisu-z-uctu#…. Váš celý text svědčí o tom, že jste nepochopil podstatu mého sdělení, nebo jste jej prostě nečetl. Nikdy a nikde jsem přece netvrdil, že výbor má nějaké dokumenty vystavovat veřejně. Naopak – proti transparentním účtům jsem se ozval, a to přímo v této diskusi: http://www.portalsvj.cz/…ypisu-z-uctu#….

Pokud Vás irituje, že celé SVJ není nic jiného než sluha vlastníka domu, pak tedy nekandidujte na žádnou funkci ve společenství. Neumíte-li jako člen výboru naplňovat tuto hlavní funkci SVJ, věnujte se jiným aktivitám. I když – jako právník přece hlavně sloužíte Vašim klientům. Toto Vám nevadí?

O tom kdo o domě rozhoduje a kdo slouží, se již vyjádřil Ústavní soud v rozhodnutí I.ÚS 646/04. Vy si to jistě najdete v NALUSu, pro ostatní alespoň odkaz na citát zde: http://www.portalsvj.cz/…y-najemnikem#….
Ústavní soud ozřejmil jednoznačně, že hlasováním mezi vlastníky jednotek se (teprve druhotně) vytváří vůle SVJ-právnické osoby. Nikoliv naopak.

Dále jako právník jste jistě seznámen se zněním § 9 ZoVB: práva a povinnosti členů společenství určují stanovy. Nikoliv výbor nebo jeho předseda. SVJ je oprávněno vymáhat plnění povinností, ovšem pouze těch, které byly uloženy v souladu se zákonem příslušným orgánem (§ 9a ZoVB).

Tím považuji za uzavřenou diskusi o tom, kdo je zde pro koho a kdo komu slouží.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.