Vložil FrantaF, 18. Únor 2013 - 9:59

Domnívám se, že v současné době je vhodné, vážně se zamyslet nad důsledky změn v rozdělování nákladů na vytápění. Četl jsem tam nejen o změně, kterou uváděl pan „lake“, ale také o úpravě záporného limitu z dnešních –40% na –20%. Tato změna (pokud opravdu platí) je podle mého názoru závažnější a znehodnocuje vhodné ale poněkud zbrklé odbourání horního limitu. Ve zdůvodnění je uvedeno mimo jiné: „Při jeho překročení, bude spotřebitel povinen hradit spotřebu minimálně v limitní výši tedy ve výši odpovídající 80% z průměru účetní jednotky“. Nová vyhláška se dá obejít, pokud se na odchylném způsobu rozdělení shodnou všichni vlastníci. Stoprocentní souhlas může být někde velkým problémem.

Chtěl jsem zjistit, jak se tato závažná změna projeví u našeho domu, který až dosud neměl vážné problémy s plusovými a vůbec žádné problémy se spotřebami pod limitem. Provedl jsem výpočet rozdělení pro náš dům se základní složkou 50% a limity ±40% a stejný výpočet s parametry v návrhu, tedy ZS 30%, spodní limit –20% a neomezeným překročením výše spotřeby. Pro náš dům a zřejmě většinu bezproblémových domů (z hlediska vytápění) znamená nová úprava velkou změnu ve výsledných hodnotách úhrad. Nová úprava navýší náklady deseti nejméně topícím bytům, sníží náklady dalším deseti bytům s nízkou spotřebou, takže se náklady u 21 bytů pod limitem ze 48 počítaných bytů srovnají na hodnoty 80% průměru na m² za celou účetní jednotku. Do výpočtu jsem zařadil 4 z 8 našich domů, aby byl graf poněkud přehlednější.

Současný návrh pana „lake“ se mi jevil poněkud pochybný a přidal jsem do grafu také variantu se základní složkou 60%, spodním limitem –40% a neomezeným horním limitem (přesto, že spodní limit je zbytečný při této variantě). Byl jsem překvapen výsledkem. Skutečně vychází návrh pana „lake“ nejlépe. Nechci nikomu vnucovat svůj názor, proto pro případné zájemce o vážné posouzení jednotlivých variant parametrů jsem grafické porovnání změn uložil jako soubor „Změna úhrady nákladů na topení“ do složky na odkazu: http://sdrv.ms/Le0Frm. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.