Vložil lake, 17. Únor 2013 - 15:49

Vážený pane Janíčku,
citujete z mého příspěvku http://www.portalsvj.cz/…-velke-chyby#…. Takže jste jej četl a jste seznámen se situací: MMR připravuje novelu vyhlášky č. 372/2001 Sb., nyní již potají a podle rozmaru ministerských ouředníků. Viz nesmysl o základní složce 30% (http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…). Přitom je známo, že minimálně 60% tepla se do méně vytápěného bytu dostává bez toho, že by to indikátor na tělese zaznamenal (ze stoupacích potrubí, stěnami).

Domnívám se, že základní složku nákladů je třeba naopak zvýšit ze současných 40 až 50% na minimálně 60%. K tomu přičíst vytápění stoupacím potrubím, které funguje jako neregulovaný radiátor 24 hodin denně. Stoupací potrubí ovšem není ve všech bytech a tam kde je, není shodného rozměru. Proto musí být započteno.

Prostupy tepla mezi byty jsou všeobecně známý fakt, o kterém ale ministerští ouředníci nejspíše ještě neslyšeli. Důkaz o této skutečnosti je např. na stránce SVJ Jahodnice. Z umístění bytů a jejich nákladů na vytápění je dobře vidět, že většina bytů se spotřebou přes 140% průměru (označené červeně) sousedí právě s nedotápěnými byty (tmavě modrá), které si od nich berou teplo přes stěny, stropy a podlahy.

  • Vícekrát i na tomto portálu jsem zdůrazňoval, že podprůměrným bytům (pod 60% průměru domu) má být při dodatečných korekcích náklad zvýšen tak, že se o tutéž částku sníží náklady bezprostředních sousedů, kteří šetřílka vytápěli.
  • Také jsem vícekrát dával návod, jak v souladu s vyhláškou dát nadměrné náměry (nad 140%) plýtvačům plně k úhradě – rozumí se náklady zbývající po provedení korekcí podle prvního bodu.

V SVJ Jahodnice to bohužel nakonec „pořešili“ tak, že si na shromáždění odhlasovali protizákonný způsob manipulace s náměry a koeficienty; to dokládá, že při amatérském postupu se napáchá více škody než užitku.

Totéž platí i pro amatéry na ministerstvu. Pokud ministerští ouředníci nepochopí co se děje s teplem v bytovém domě, dotud nemůže vyhláška být v pořádku. Tvrzení o budoucím snížení základní složky na 30% ukazuje na naprostý zmatek v úřednických hlavách.

Klidněji to bohužel napsat nedovedu. Lidská blbost mne nenechává klidným.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.