Vložil lake, 18. Březen 2013 - 17:18

Pane Chochulo, už jsem Vám napsal, že si pletete placení záloh se splátkami dluhu. Vy si navíc pletete dokonce i dluh vlastníka vůči SVJ s dluhem SVJ vůči bance. Za těchto okolností se nedivím, že tomu nerozumíte.

Smlouvou mezi vlastníky jednotek a zhotovitelem vzniká závazek zhotovitele (SVJ) provést dílo a vlastníkům jednotek vzniká závazek uhradit cenu díla. Tím si vlastníci jednotek od SVJ objednávají budoucí provedení určitých prací (což je závazné i pro nesouhlasící vlastníky, viz § 11 odst. 5 ZoVB).

  • Do okamžiku provedení prací bude SVJ nejspíše na tento účel předepisovat zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB (zálohy na výdaje, které bude nutné vynaložit).
  • V okamžiku, kdy je stavba dokončena, vlastníci ji převezmou a SVJ uhradí fakturu za stavební práce, vzniká společenství oprávnění požadovat od vlastníků jednotek úhradu konečné sumy (na základě předchozího závazku). Tím ovšem skončila možnost vybírat na tentýž účel zároveň zálohu.
  • Od tohoto okamžiku může SVJ jedině vymáhat částku z konečného vyúčtování, neboť náklad již bezpochyby vznikl, je zachycen v účetnictví a jeho výše je přesně známa. Bylo by absurdní a v rozporu se zákonem účtovat o splátkách existujícho dluhu jako o zálohách.

Jestliže SVJ nevymáhá celou částku, nýbrž dohodne s některými vlastníky jednotek splátkový kalendář, pak je to pouze věc mezi těmito osobami a SVJ. Nejde o správu domu podle zákona, nýbrž o sokromou „bankovní“ službu poskytovanou SVJ mimo rámec správy domu. Povinnost platit dlužnou částku s příslušenstvím ve splátkách má ten, kdo se SVJ uzavřel dohodu o splátkovém kalendáři.

Neexistuje právní předpis, který by úhradu dluhu konkrétní osoby nějak automaticky převedl na jinou osobu. To je právní blud. Pokud se domníváte opak, citujte právní předpis. Jediná legání možnost jak svázat dluh s jednotkou je výslovně uvedena v § 9 odst. 2 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.