Vložil lake, 8. Únor 2013 - 11:42

V první řadě se musíte oprostit od názoru, že o něco žádáte výbor. Váš nárok uplatňujete zásadně vůči SVJ – právnické osobě a je Vám šuma fuk, zda má či nemá výbor a kdy tento výbor bude zasedat.

Pokud jste nedostal nic proplaceno, je to nejspíše proto, že jste dlužníka o nic nepožádal. Nebo jste ve výzvě neuvedl základní nutný údaj (např. výši částky nebo datum splatnosti).

Nárok samozřejmě musíte uplatnit prokazatelně, nejlépe písemně. Ve výzvě k úhradě je rozumné uvést důvod a popis Vašeho nároku, jeho výši, datum splatnosti a místo plnění. Platí tato ustanovení Občanského zákoníku:

  • ObčZ § 567 (1): Dluh se plní na místě určeném dohodou účastníků. Není-li místo plnění takto určeno, je jím bydliště nebo sídlo dlužníka.
  • ObčZ § 563: Není-li doba splnění dohodnuta, stanovena právním předpisem nebo určena v rozhodnutí, je dlužník povinen splnit dluh prvního dne poté, kdy byl o plnění věřitelem požádán.
  • ObčZ § 564: Je-li doba plnění ponechána na vůli dlužníka, určí ji na návrh věřitele soud podle okolností případu tak, aby to bylo v souladu s dobrými mravy.

Jestliže jste už dal najevo, že o Vašem nároku víte, začala Vám běžet dvouletá promlčecí doba. Pokud budete s uplatněním Vašeho práva otálet dva roky od provedení prací, platební povinnost dlužníka se promlčí a Vy nejspíše nedostanete nic.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.