Vložil lake, 7. Únor 2013 - 14:23

Paní Sáro,
péče (nikoliv funkce) řádného hospodáře je způsob nakládání s cizím majetkem, který byl osobě svěřen. Trestní senát Nejvyššího soudu definoval péči řádného hospodáře takto:
"... chování odpovědné a svědomité stejným způsobem, jako by povinný pečoval o svůj majetek, tj. aby tento majetek nebyl vědomě zmenšován nebo jinak ohrožován" (8 Tdo 222/2006).

Komentář k Obchodnímu zákoníku poznamenává:
"Pod pojmem péče řádného hospodáře si lze, podle našeho názoru, představovat takovou péči, s jakou by hospodář, který je vybaven potřebnými znalostmi a dovednostmi, a chová se odpovědně a svědomitě, pečoval o svůj vlastní majetek." (Štenglová, Plíva, Tomsa a kol., Praha, C. H. Beck (2006))

K tomu se poznamenává, že není-li vybaven potřebnými znalostmi a dovednostmi, je součástí péče řádného hospodáře i schopnost rozpoznat, jaké činnosti již člen představenstva není schopen vykonat a pro takovou činnost je povinen si zajistit kvalifikované osoby.
......................................................................................

Cokoliv si o tom uvedete ve stanovách nemá žádný právní účinek. Musela by být uzavřena smlouva o výkonu funkce člena statutárního orgánu SVJ, která
(a) bude vyjmenovávat povinnosti, které člen výboru smluvně přebírá (viz Trestní zákoník, § 220 a 221)
(b) vyjmenuje majetek, s nímž člen výboru hospodaří,
(c) výslovně stanoví členovi výboru povinnost postupovat při tom s péčí řádného hospodáře.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.