Vložil Anonymous, 7. Prosinec 2007 - 12:44

Pane Tomáši, podívala jsem se na firmu Domyservis, která Vám tu byla doporučena, z hlediska vedení účetnictví. Než s touto firmou uzavřete nějaký kontakt, prověřte si správnost vedení účetnictví touto firmou. Pokud se v účetnictví nevyznáte, poraďte se s někým, kdo se alespoň trochu vyzná.

Na webu je uvedena účetní závěrka, tj. rozvaha, výkaz zisku a ztráty a příloha.

Pokud byla účetní závěrka sestavena pro SVJ, sestavuje ji firma Domyservis v rozporu s právními předpisy. SVJ je nevýdělečnou organizací, při vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky musí respektovat Vyhlášku č. 504/2002 Sb. pro nevýdělečné organizace. Účetní závěrka uvedená na webu je sestavena na formulářích pro podnikatele.

Mezi položkami vykazovanými u podnikatelů a u nevýdělečných organizací je dost podstatný rozdíl. Navíc příloha má obsahovat daleko více informací, než obsahuje. I obsah přílohy je ve výše uvedené vyhlášce uveden. Nedodržování účetních předpisů může být pokutováno.

Podle zákona o účetnictví může účetní jednotka (tou bude i Vaše SVJ) pověřit vedením účetnictví jinou osobu, odpovídá však za správnost vedení účetnictví. Konkrétně za to nese odpovědnost výbor SVJ.

Na účetní výkazy vystavované na webu jsem se podívala velmi zběžně. Zarazilo mne i to, že renomovaná firma uvádí na účetních výkazech jako právní formu „Spoluvlastníci“, místo SVJ. Možná by se toho našlo více.

Každopádně se při navazování kontaktu zeptejte, pro jakou právní formu účetní jednotky byly účetní výkazy zpracovány. A v případě, že pro SVJ, tak proč nebylo postupováno v souladu s vyhláškou č. 504/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.