Vložil lake, 12. Leden 2013 - 11:46

Pane A.L., mýlíte se vícekrát.

Není pravdou Vaše tvrzení "Vložka je do komína vložena jako nezbytná součást nějakého zařízení, které vložku vyžaduje; v tomto případě kotle."
To je nesmyslný názor. Přečtěte si definici "součásti věci" v Občanském zákoníku. Spotřebič a stavba spalinové cesty jsou odlišné věci. Spotřebič je věc, kterou můžete napojit na jiný komín, přestěhovat do jiné místnosti či do jiné budovy v jiné obci; bude tam fungovat i bez původní vložky. Ještě jsem neslyšel o případu, kdy by někdo prodával kotel, kamna či krb a s nimi jako jejich "součást" nabízel i komínovou vložku. Jste mimo realitu.

Není pravdou Vaše tvrzení "... protože je kotel věc vlastníka, měla by být vložka logicky též vlastníka".
To je tvrzení, které s logikou nemá nic společného. Vlastnictví spotřebiče nemá žádnou spojitost s vlastnictvím konkrétního komínu, který je součástí spalinové cesty. To si pletete s případem, kdy komín není dosud vyvložkován a řešilo by se kdo uhradí vložku. Šlo by nejspíše o vyvolanou investici, kterou by hradil ten, kdo má zájem o zprovoznění komínu. Takový případ zde ale neřešíme. Přečtěte si úvodní dotaz: komín je vyvložkován z dřívější doby, takže se pouze provádí oprava této vložky.

Proto jsem napsal jasně, že kdo je vlastníkem vložky, ten ponese i náklad na její opravu. Vlastnictví vložky se opravou nemění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.