Odměny výboru - dotaz

Vložil salve, 7. Leden 2013 - 11:14 ::

Níže uvádím výňatek ze stanov našeho SVJ. Můj dotaz zní. Pokud se členové výboru vzdají odměny. Má člen SVJ nárok na vrácení zálohy za příslušné účetní období?

Část VI.
Hospodaření společenství ČI. 12
Hospodaření společenství, způsob úhrady nákladů spojených se správou domu
1) Společenství vede účetnictví v plném rozsahu podle zákona č. 563/1991 Sb., ve zněni pozdějších předpisů.

2) Společenství spravuje svěřené peněžní prostředky vlastníků jednotek, které skládají členové společenství zálohově na úhradu nákladů na služby, poskytované s bydlením a na náklady, spojené se správou, provozem a opravami společných části domu a pozemku, a to :
a) příspěvky členů společenství na náklady, spojené se správou společenství
b) příspěvky členů společenství na opravy, provoz, rekonstrukce a modernizace domu a pozemku (dlouhodobá přijatá záloha)

3) Příspěvky a zálohy, uvedené včl. 11, odst 2, hradí členové na účet společenství do 15. dne běžného měsíce. Jejich výši stanoví svým usnesením shromáždění, přičemž výše příspěvků jednotlivých členů společenství musí odpovídat velikosti jejich spoluvlastnických podílů na společných částech domu, pokud není dohodou všech vlastníků stanoveno jinak. Měsíční výši příspěvků pro jednotlivé členy společenství určuje statutární orgán společenství.

4) DalSími zdroji výnosů společenství jsou:
a) úroky z běžného účtu
b) výnosy smluvních pokut
c) výnosy z pronájmu majetku ve vlastnictví společenství
d) další mimořádné výnosy

5) Náklady společenství jsou zejména:
a) náklady, spojené se správou společenství (zřizovací náklady, odměny statutárních orgánů, poplatky za vedení účtu, odměna správce apod.)
b) náklady na opravy, provoz, rekonstrukce a modernizace domu a pozemku

6) Finanční prostředky, uvedené včl. 11., odst. 2, jsou vedeny na běžném účtu společenství a jim odpovidajici náklady jsou z tohoto Účtu hrazeny. Statutární orgán společenství dále hospodaří se zálohou na drobná vydání, určenou k úhradě drobných hotově placených výdajů.

7) Zisk nebo ztráta z hospodaření společenství (tzn. rozdíl mezi příspěvky a náklady na správu společenství se vypořádává po skončení ročního zúčtovacího období s prostředky, určenými ke krytí nákladů na opravy, provoz, rekonstrukce a modernizace domu (DPZ), pokud nebude dohodou členů společenství rozhodnuto o rozdělení zisku nebo ztráty mezi členy společenství podle velikosti jejich spoluvlastnických podílů.

8) Fond společenství je tvořen případným nerozděleným ziskem, příspěvky členů SVJ z rozhodnutí statutárního orgánu SVJ, prostředky z případně poskytnutého úvěru. Čerpán bude do výše jeho zůstatku na neplánované havarijní opravy, na opravy a rekonstrukce financované z úvěru, na úhradu případně vzniklé ztráty a na jiné účely, o kterých rozhodne statutární orgán společenství ve své kompetenci.

9) Nevyčerpaný zůstatek prostředků na opravy, provoz; rekonstrukce a modernizace domu (DPZ) se sjednotlivými členy nevypořádává, ale převádí se do následujícího kalendářního roku, pokud nebude dohodou všech vlastníků rozhodnuto jinak. Nevyčerpaný zůstatek DPZ, připadající na jednotlivé jednotky, se nevypořádává ani při převodu či přechodu vlastnictví jednotky.

10) Vyúčtování záloh na úhradu služeb, poskytovaných s bydlením, provede sjednotlivými členy společenství správce v termínech, stanovených obecně závazným právním předpisem.

11) Členové společenství ručí za závazky, společenství, spojené s hospodařením společenství, v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.