Vložil lake, 4. Leden 2013 - 11:26

V obcích, které postupují podle § 17a zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech, má SVJ jako plátce zákonnou povinnost ohlašovat poplatníky, kteří mu neuhradili poplatek za komunální odpad. Tato povinnost je nesplnitelná.

Problém je ovšemže se samotným pojmem "poplatník". Zákon č. 185/2001 jej definuje takto: "Poplatníkem je každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad."

• Kdo je tedy poplatníkem? Je to vlastník jednotky?
To je logické, ale v tom případě je povinen zaplatit pouze sám za sebe (částku za jednu fyzickou osobu), bez ohledu na počet dalších uživatelů bytu. Ti nejsou povinni hradit nic. Tento výklad tedy nejspíše neobstojí.

• Nebo jsou poplatníky VŠECHNY osoby užívající daný byt?
To už je lepší, ale v tomto případě SVJ jako plátce poplatku nemůže splnit svou povinnost "ohlásit jméno, příjmení, adresu, datum narození poplatníka", který poplatek neuhradil. Tyto údaje o jednotlivých osobách SVJ nezná a vlastník jednotky nemá zákonnou povinnost nic z toho SVJ sdělit.

SVJ není ze zákona oprávněno vymáhat na vlastníkovi jednotky dluh na poplatku za komunální odpad podle § 17a. Nejde o standardní zajišťování služby. Nelze na vlastníkovi vymáhat úhradu poplatku ani za jiné osoby, i když užívají byt spolu s ním, nebo byt užívají jako nájemci. Podle zákona č. 185/2001 Sb. si vymáhání dlužných poplatků od poplatníků zajistí sama obec. Je otázkou, jak to obec provede, když od SVJ nedostane požadované osobní údaje dlužníků.
...........................................................................................

Výhled do budoucna:
Osobní údaje osob užívajících byt nebude povinen sdělovat vlastník jednotky svému společenství ani podle nového ObčZ s účinností od 01.01.2014. Jedinou jeho povinností bude sdělovat změny v počtu osob, popř. jméno a adresu jediné osoby - toho, komu přenechal byt do užívání (např. nájemce).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.