Vložil lake, 4. Leden 2013 - 13:02

Souhlas. Dodavatel tepla je povinen kalkulovat tzv. věcně usměrněnou cenu tepla podle metodiky Energetického regulačního úřadu. Do ceny zahrnuje všechny oprávněné náklady a připočte k tomu vždy svůj zisk, ať hospodaří dobře nebo špatně.

Výsledkem je, že dodavatel tepla nikdy nemůže prodělat: naopak vždy vydělá, neboť zisk má podle kalkulačního vzorce zajištěn. Bude-li své předimenzované kotle a horkovody provozovat s nízkým výkonem a tedy neefektivně, i tak vydělá. To je výsledek „ochranářských“ zásahů státu do věcí, kterým nerozumí a není schopen je regulovat efektivně.

Metodika ERÚ nezná pojmy „efektivita vynaložených nákladů“ či „úspory“ či „nejnižší možné náklady“. Tady je případ jedné „chytře“ provozované kotelny: http://www.portalsvj.cz/…e-cena-tepla#…

Je známý a zdokumentovaný případ výrobce tepla, který je vyráběl spalováním LTO (lehkého topného oleje), aby to vyšlo co nejdráže. Jak uměle ještě zvyšoval beztak vysoké náklady si přečtěte zde: http://www.portalsvj.cz/…e-cena-tepla#…

Ve městě kde bydlím byl na sídlišti rozveden plyn a celé sídliště bylo vytápěno plynovými kotelnami vždy pro skupinu domů. Před 20 lety se započalo s grandiózním přebudováním výroby tepla na jednu centrální teplárnu. Plynové kotelny byly okamžitě zrušeny, plynové potrubí pro jistotu vybagrováno. Ztráty vedením v rozvodech z centrální teplárny se zvýšily. Následoval prodej teplárny zahraniční společnosti – a hádejte, co to udělalo s cenou tepla?

Takže čím více budeme zateplovat a méně budeme odebírat, tím výše poroste cena tepla. Je to jako s vodou: dnes se spotřebuje v domácnostech jen 50% vody ve srovnání s r. 1989. A cena za kubík je pětkrát vyšší. Asi aby se to vyrovnalo, že ano.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.