Vložil zkusimporadit (bez ověření), 17. Prosinec 2012 - 10:47

Pane Mílo Závorko,

provádíte si odečty sami (výborem), velké plus. Myslím je ale potřeba si vše nechat od vlastníka, popř. uživatele bytu podepsat. Nejen stavy, ale i čísla plomb. Jednorázové plastové číselné plomby jsou z hlediska zajištění proti neoprávněné manipulaci lepší, musí být ale samozřejmě „zaklapnuté“, musíte mít jejich evidenci a následně pak průběžně kontrolovat (min. při ročních odečtech). Vlastníci by také měli vědět, že jejich povinností je poruchu vodoměru nebo porušení uživatelské plomby (např. při rekonstrukci vody v bytě) oznámit výboru (nejlépe zakotveno ve stanovách).

Myslím, že ve Vašem případě by bylo vhodné neprodleně vyměnit plomby na všech vodoměrech, zaevidovat, nechat si podepsat. Při výměně si znovu zapsat i stavy + na vstupu, rozdíl 20% je opravdu hodně. Při následné kontrole, třeba za 3 měsíce, budete vědět více, objeví se možná i případní dosavadní „hříšníci“ (zpětně s tím ale zřejmě už nic neuděláte).

Naše situace byla ještě horší, začínali jsme od odečtů cizím subjektem – odhady spotřeb, žádná evidence vodoměrů, polovina s prošlou lhůtou platnosti ověření,.., i vodoměr bez číselníku. Nyní odečítáme sami, kontrolujeme si plomby, orientačně spotřeby. Rozdíl mezi patou a součtem v bytech 2010: 13,9%, 2011: 14,2%. Letos v lednu jsme nechali vyměnit vodoměr na vstupu, rozdíl je 7,9% – to se nám ale tento nový jen náhodou „povedl“ :-).

Pavla

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.