Vložil lake, 11. Prosinec 2012 - 10:02

Pane ToBu,
úkolem výboru je sestavit Reserve Study, což je plán oprav a údržby domu na třicet let dopředu, se započtením životnosti jeho částí. K tomu patří dlouhodobý finanční plán, který musí k těmto výdajům přiřadit finanční zdroje a vyřešit cashflow (dostupnost zdrojů v určitém čase).

Píšu to s plným vědomím toho, že v paskvilu zvaném „zákon o vlastnictví bytů“ není o plánování ani slovo. Je to proto, že jej schvalovali naši neschopní zákonodárci, kterým celá desetiletí nečiní potíže přijímat státní rozpočty se schodkem desítek až 100 miliard, bez určení kdo a kdy to všechno zaplatí. (Toto je výsledek pro nás všechny: http://cs.wikipedia.org/…h_%C4%8Ceska). Jsou však v jiných zemích světa rozumnější bytové zákony, které takové přirozené povinnosti výboru obsahují.

Teprve na základě schválené Reserve Study má smysl začít hlasovat o tom, jaké zálohy (a kdy v budoucnu) bude nutné hradit v nejbližších měsících a následujících letech.

Součástí finančního plánu mohou být i jednorázové příspěvky vlastníků, či bankovní půjčky a úvěry, které se ovšem vyřídí teprve až to bude nezbytné. Možná až po těch deseti letech … Máte něco proti tomuto způsobu financování?

Možná prostě vlastníci jednotek ve Vašem domě nejsou ochotni bezhlavě spořit do klobouku na neznámý účel. Nedivím se jim.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.