Vložil lake, 18. Listopad 2012 - 9:27

Na obdobnou otázku jsem velmi podrobně odpovídal zde: http://www.portalsvj.cz/…-neni-oprava. Vzhledem k tomu, že někteří čtenáři si pletou zálohy a příspěvky, uvádím všechny varianty:

  • Pokud už jste složila zálohy (§ 15 odst. 2 ZoVB), určené na budoucí zateplení, nejste oprávněna žádat jejich vrácení (kromě speciálních případů). Jste oprávněna po ukončení akce obdržet vyúčtování a případný přeplatek složené zálohy (§ 451 odst. 2 ObčZ).
  • Pokud teprve máte začít hradit zálohy na budoucí zateplení, není to Vaše zákonná povinnost a SVJ nemůže tyto zálohy úspěšně vymáhat.
  • Máte-li uhradit příspěvek (§ 15 odst. 1 ZoVB) na krytí skutečných nákladů zateplení – ať jednorázově, nebo ve splátkách – je to Vaše zákonná povinnost. Této povinnosti se můžete zprostit jedině převodem bytu před datem splatnosti příspěvku.
  • Máte-li hradit pravidelné měsíční příspěvky ke krytí výdajů SVJ na správu domu (např. k úhradě splátek bankovního úvěru), je to Vaše zákonná povinnost (§ 15 odst. 1 ZoVB). Této povinnosti se můžete zprostit převodem jednotky. Nový vlastník bude povinen hradit příspěvky, jejichž splatnost nastane ode dne účinnosti smlouvy o převodu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.