Vložil MartinII, 21. Červen 2016 - 9:34

Nějak se v té diskusi o „vyúčtování“, „příspěvcích správy domu a pozemku“, „příspěvcích na vlastní správní činnost“, „příjmu společenství a danění“ ztrácím.

Nemohu se spokojit s tím, že

  1. dle ZoVB jsme byly vlastníky BJ a k tomu spoluvlastníky společných částí, příspěvky byly závazkem právnické osoby a jako takové by se „měly vyúčtovat“ (názor ing. Klainové), i když otázka jak. Zatímco dle NOZ jsme v prvé řadě spoluvlastníky společných částí a k tomu jako bonus vlastníky BJ.

Takže změna NOZ oproti ZoVB by nebyla pouze v chápání vlastnictví (jak se publikuje) ale také v chápání povinnosti závazku a snad i vyúčtování.

  1. příspěvky správy domu a pozemku v řádech tisíců (i když jen cca 2000 Kč/měs) se přirovnávají k zakoupení jízdenky ČSAD (s dotací od státu). Já si dovolím porovnat to alespoň s příspěvkem na chod MO svazu drobného hospodářského zvířectva v řádu stokorun ročně, a to je ještě dotyčná organizace příspěvkovou organizací, což společenství vlastníků není.

Závěr: pokud je něco příjmem společenství tak by to mělo být snad daněno, pokud chápu diskusi v tom množství vláken, a dle p. Lake je předmětem danění alespoň „příspěvek na náklady vlastní správní činnosti SVJ podle § 1180 odst. 2 NOZ“.

A pokud to společenství nezdanilo, tak tedy co.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Část zkopírované čilé diskuse o příspěvcích, příjmech, danění

www.portalsvj.cz/…-shromazdeni § 1195 vers. § 1180 a 1414 NOZ Zdanění příspěvků na vlastní správu u SVJ(2012) Vložil lake, 31. Květen 2015 – 19:32 :: Ostatní

V jiné diskusi jsem jen na okraj uvedl známou skutečnost, že příjem částek na vlastní správu právnické osoby je u SVJ(2012) předmětem daně z příjmů. Protože se k tomu objevily dotazy, uvádím zde rozšířené zdůvodnění. Od 1.1.2014 existuje ze zákona rozdíl mezi příspěvkem na správu domu a pozemku (§ 1180 odst. 1 NOZ) a příspěvkem na vlastní správu právnické osoby (§ 1180 odst. 2 NOZ), což platí pro SVJ(2012). Žádný rozdíl neexistoval do 31.12.2013, to jest u právnických osob SVJ(2000). Naopak – podle ZoVB platilo, že jak náklady na správu domu, tak i náklady na správu samotného SVJ byly bez rozlišení považovány za náklady na správu domu, a podle toho se také jednotně rozúčtovaly. Jednoduché, srozumitelné. Z nějakého nám neznámého důvodu se profesor Karel Eliáš, hlavní tvůrce NOZ, rozhodl, že vytvoří NOVÉ jednotky, NOVÉ právnické osoby SVJ(2012) a NOVÉ rozlišení nákladů. Cituji příslušné ustanovení NOZ: 89/2012 Sb. § 1180

Z uvedeného plyne, že zákonodárce rozdělil dosud jednotné přispívání vlastníků jednotek právnické osobě na dvě zřetelně oddělené skupiny:

  1. správa cizího majetku (§ 1400 až § 1447 NOZ),
  2. vlastní správa právnické osoby [1] [2] [3].

Toto rozdělení příspěvků do dvou skupin se musí dodržet ve všech činnostech SVJ(2012), tedy i ve vedení účetnictví SVJ. Obdobně to ostatně podle NOZ platí pro každého správce cizího majetku, cituji: 89/2012 Sb. § 1414

Správce vede spolehlivé záznamy o spravovaném majetku a nesmí smísit svůj vlastní majetek s majetkem pod svou správou.

Že příjem částek na vlastní správu je u SVJ(2012) předmětem daně z příjmu plyne z ust. § 18 odst. 2 písm. f) zákona o daních z příjmů (ZDP): 586/1992 Sb. § 18 - Obecná ustanovení o předmětu daně (1) Předmětem daně jsou příjmy z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem, není-li dále stanoveno jinak. (2) Předmětem daně nejsou (…) (f) příjmy společenství vlastníků jednotek z 1. dotací, 2. příspěvků vlastníků jednotek na správu domu a pozemku, 3. úhrad za plnění spojená s užíváním bytu a nebytových prostor.

V zákoně uvedený seznam je taxativní, to jest nelze jej dále rozšiřovat. V tomto výčtu jsou uvedeny pouze příjmy z úhrad příspěvků na správu domu a pozemku podle § 1180 odst. 1 NOZ, a naopak nejsou zde uvedeny příjmy z úhrad příspěvků na náklady vlastní správní činnosti SVJ podle § 1180 odst. 2 NOZ.

Příjmy SVJ z příspěvků na vlastní správu právnické osoby jsou zdanitelnými příjmy. Jestliže SVJ takové příspěvky od vlastníků přijme, bude povinno podat daňové přiznání. lake Přidat komentář

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.