Vložil FrantaF, 7. Listopad 2012 - 10:28

Pane Jane, Vaše tvrzení, že při zatepleném panelovém domě je použití koeficientů polohy již nepodstatné, jinak by bylo zateplení nepotřebné, našlo kupodivu kladný ohlas přesto, že jste neuvedl žádný platný argument. Až dosud jsem se (mylně?) domníval, že cílem zateplení budovy je snížení spotřeby tepla u všech bytů. Teprve způsob provedení rozhodne, zda se současně odstraní také nedostatky, které nerovnosti mezi nutnou spotřebou tepla při stejných teplotních podmínkách mezi byty způsobují. Pokud se nerovnosti skutečně odstraní, nové redukce se přiblíží k nule. Pak bude lhostejné, zda se redukce použijí nebo nepoužijí, výsledek rozdělení bude prakticky stejný. Pokud ovšem zateplení neodstraní rozdíly, pak by snad měly redukce podle mého názoru zůstat.

V jiné diskuzi jsem před řadou dnů dny uvedl příklad z našeho domu. Máme byty, které mají plochu vnější stěny 23 m². Stejné byty na štítu mají navíc štítovou stěnu 25 m². Další stejné byty rohové mají dalších 49 m² střechy, nebo podlahy nad nevytápěným sklepem. Všechny z nich mají ještě plochu 14 m², která nesousedí s bytem, ale s chodbou. Jenom ignorant se může skutečně domnívat, že přes plochy 23, 48 a 97 m², unikne za topné období stejné množství tepla.

Nebydlím v rohovém bytě, moje názory nejsou zatíženy ziskuchtivostí. Setkávám se s výpočty kolem rozdělení tepla a znám okolnosti. Lidé si většinou ani neuvědomují, že je v jejich domě více bytů se zvýhodněním, než bytů ostatních. Úroveň vědomostí o diskutovaném problému mnohých oponentů zřetelně prozrazuje výrok „Počtáře“: „Určitě je dobře, že odpadl zákonný podklad pro libovůli v rozúčtování, totiž ustanovení o „úpravě výpočtové metody“. Tady je postup dán přímo zákonem, jenom mu zatím úplně nerozumím“.

Snad to budete považovat za nepodstatné, ale odpadne také jeden z argumentů pro zateplování. Největší úniky tepla postihnou poměrně malý počet bytů. Já sám jsem při „agitaci“ pro zateplení našeho domu používal argument, že velké úniky znevýhodněných bytů jsou nevýhodné také pro ostatní, protože se na jejich nákladech musí podílet všichni ostatní.

Provedl jsem simulaci výpočtu s navrhovanými změnami a porovnání výsledků pro náš komplexně zateplený dům. Zjistil jsem, že až na „drobné krádeže“ znevýhodněných bytů, způsobené odstraněním redukcí, splňuje úprava požadavky jiného návrhu, který zde již byl diskutován. Byl zaměřen hlavně na úpravu limitů. Sám jsem připouštěl až +100% s poznámkou, že by pro větší zainteresovanost snad stačilo i +80%. Když si ovšem připomenu mnohé případy špatného rozdělení, které byly zmíněny ve zdejších příspěvcích, pak se obávám, že současný návrh na změny vyvolá mnoho sousedských sporů, až uživatelé nezateplených domů pocítí jeho důsledky v reálu.

Pokud by se někdo chtěl na výsledky mé simulace se skutečnými hodnotami podívat, jsou v souboru „Teplo – projev změny vyhlášky“ ve složce na odkazu: http://sdrv.ms/Le0Frm

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.