Vložil lake, 6. Listopad 2012 - 7:08

Pane Pavle, psal jste o náměrech z IRTN. Ty neříkají nic o energetické náročnosti bytu. Mnohem zajímavější by byl údaj o výkonech radiátorů, neboť ten se v projektu stavby stanovil právě s přihlédnutím k tepelným ztrátám místností a k ochlazování vnějších stěn.

Mám zkušenost z typového panelového domu ze 70. let: v bytech v nevýhodné poloze (severní stěna, rohový, pod střechou) jsou instalovány radiátory s dvojnásobným výkonem. Je to proto, že projektant topné soustavy si spočetl, že tyto byty mají přibližně dvojnásobné tepelné ztráty ve srovnání s byty uprostřed domu. Ochlazované vnější stěny se nedají ignorovat. Takže rozdíl v tepelné náročnosti jinak shodných bytů v domě je podle toho v řádu 100%. Obdobně je tomu ve všech nezateplených panelových domech v tomto státě. Proto se uplatňují korekce polohy bytu.

Navíc k tomu přistupuje absence stoupacího potrubí v nejvyšším patře: stoupačky jsou radiátor, který topí zdarma a naplno 24 hodin denně. U bytů pod střechou toto teplo musí protéct přes radiátory a je indikováno. I proto se uplatňuje korekce polohy bytu. Tvrzení, že v zatepleném domě žádné korekce nebudou je výrazem hluboké neznalosti problematiky.

Dnes se většinou používají zjednodušené koeficienty polohy místo výpočtových hodnot (které jsou od počátku zjistitelné z projektu budovy) – to je nepřesnost, se kterou jsou všichni zdá se smířeni. S těmito korekcemi pracuje i Váš výbor při běžném provozu domu už mnoho let, protože jejich použití předepisuje současná vyhláška a předepisovala je i předchozí vyhláška č. 245/1995 Sb., ve znění vyhlášky č. 85/1998 Sb..

Není tedy pravdou, že jde o čísla, která „byla by vhodná pro nějaké teoretické bádání, ale ne pro provoz SVJ.“ Vždyť ta čísla máte všichni každoročně ve vyúčtování nákladů na vytápění, jenom nepoužíváte přesné hodnoty.

Mimochodem v našem domě (32 bytů, panelový, nezateplen) se korekce snižující náměry uplatní u 18 bytů (56% plochy), a je k tomu dobrý a spravedlivý důvod: rohové byty, byty pod plochou střechou, absence stoupaček. Pochybuji tedy, že by u nás uspělo bohatýrské řešení koeficienty polohy zcela škrtnout podle novely vyhlášky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.