Vložil lake, 4. Listopad 2012 - 17:05

A ještě jeden komentář k tomuto zmatenému a smutnému případu. Diskutovalo se zde o průkazech energetické náročnosti, které byly čerstvě přidány do zákona o hospodaření energií.

Snad kdysi původně šlo o myšlenku vypracovat takový průkaz pro každý byt a nebytový prostor, aby kupující byl předem seznámen s tím jak nákladné bude vytápění takového bytu. Ale toto zůstalo pouze myšlenkou. Cestou přes parlamentní bary a jídelny se myšlenka vytratila a zbylo z ní v zákoně osekané torzo: průkaz stačí jeden jediný pro celou budovu. Průkazy energetické náročnosti bytů zákon nepožaduje.

Co to asi kupci bytu řekne? Prd, samozřejmě. Vzájemné rozdíly ve spotřebě tepla mezi dvěma budovami jsou maximálně v řádu desítek procent. Ale rozdíl v tepelné náročnosti mezi jednotlivými byty v téže budově je v řádu stovek procent.

Zatím to „jistí“ korekční koeficienty používané při výpočtu nákladů na vytápění ve vyhlášce 372/2001 Sb. Ministerští ouředníci se ale po 11 letech zimního spánku zmateně probrali a rovnou všechny koeficienty škrtli. Bude-li vyhláška takto vydána, zákon džungle má otevřené dveře do našich domů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.