Vložil lake, 4. Listopad 2012 - 13:21

Další zajímavá vlastnost ministerského návrhu je tato:

  • Současná vyhláška obecně stanoví povinné uplatnění koeficientů, které korigují polohu a tepelné ztráty jednotlivých místností. Je to výraz skutečnosti, že byty v nevýhodné poloze mají (bez přičinění jejich vlastníka) podstatně vyšší ztráty tepla a tedy vyšší náklady.
  • Novela vyhlášky zcela upouští od kompenzace pomocí koeficientů a ruší i jakékoliv maximální limity částek na vytápění.

Porovnejme byt rohový, se severní stěnou, pod plochou střechou s bytem uprostřed domu s jižní orientací. První z nich může mít náklady vytápění na úrovni 200 až 300% v porovnání s druhým při shodné podlahové ploše a při shodné tepelné pohodě uvnitř bytu. Není tomu tak proto, že by vlastník v rohovém bytě více větral, nebo přetápěl svůj byt bezdůvodně. Důvod potřeby tepla je zcela jinde a není v moci vlastníka to ovlivnit.

Otázkou tedy je, zda nevyhnutelné tepelné ztráty celou obálkou budovy mají nést pouze ti, kdo mají byty v místě těchto tepelných ztrát. Fyzikálně je takový názor nesmyslný. Budova je z hlediska tepelné bilance jeden celek. Připomínám, že k bytu nepatří ani vnější nosné stěny, ani střecha. Hlavní ztráty tepla jdou ovšem právě skrz SPOLEČNÉ vnější zdi domu a SPOLEČNOU střechu domu. Kdo se tedy na nich má SPOLEČNĚ podílet?

Jiný režim (každý si topí ve svém bytě) by byl jistě možný, kdyby energetická náročnost bytu byla běžně používána k oceňování nemovitostí. Jenomže v posledních 60 letech se ceny centrálně vytápěných bytů nikdy neodvíjely od jejich tepelných ztrát.

Jsme svědky bezhlavé změny vyhlášky, která zároveň ruší fyzikálně zdůvdnitelné koeficienty polohy a při tom odstraňuje i poslední pojistku – maximální limity. Aplikace tohoto individualistického způsobu rozúčtování tepla porušuje legitimní očekávání vlastníků bytů a bude mít vliv na tržní ceny – rozdíly půjdou do statisícových či milionových částek. Byty v nevýhodných polohách se rázem stanou neprodejnými pro své vysoké provozní náklady.

Je to asi stejně „spravedlivé“ řešení, jako kdyby stát zrušil zdravotní tzv. pojištění a rozhodl, že od zítřka si každý za své léčení, léky a zdravotní zákroky bude platit sám. Diabetici, nemocní rakovinou a všichni kdo vyžadují speciální nákladnou léčbu by prostě pomřeli pro nedostatek peněz pro svou léčbu. Ale bylo by to podle zásady „čisté spravedlnosti pro všechny“.

Vyhláška je nepromyšleným zásahem do samé podstaty vlastnictví milionů osob. Očekávám, že novela se dříve či později dostane na pořad jednání Ústavního soudu. A počítám, že to nebude trvat dlouho.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.