Vložil lake, 4. Listopad 2012 - 12:14

Pane Pavle,
radost nad neexistujícím nejvyšším limitem kalí skutečnost, že při neumožnění odečtu čeká na vzpurného vlastníka pouze navýšení na mírných 1,6 průměru. V praxi tedy deklarovaný „žádný limit směrem nahoru“ nebude fungovat.

Dnes plýtvači nemají motivaci bránit odečtům, či poškozovat indikátory, protože mezi legálním maximem nákladů při odečtu (140% průměru) a „sankční“ platbou (160% průměru) je vždy finanční rozdíl v neprospěch toho, kdo neumožnil odečet.

Po novele tomu bude jinak: kdo se jednou spálí a dostane po řádném odečtu účet vyšší než 160%, ten si příště dá pozor a postará se, aby už se to nestalo. Pro plýtvače nad 160% průměru se rázem stane výhodné provádět systematicky poškozování indikátorů, balení antén do alobalu a odmítání odečtů. Nemají co ztratit.

Takže se horní limit reálně ustálí kolem 160% průměru. Asi ministeští ouředníci zapomněli, že na druhém konci nejsou roboti, ale živí lidé, kteří se budou chovat racionálně, nikoliv mravně a poctivě. Chtělo by to nějakou pořádnou sankci, ale tu nelze uložit ministerskou vyhláškou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.