Vložil lake, 19. Únor 2013 - 7:29

Pane Galaxiane, odpověď na otázku ohledně změny vzhledu domu jste dostal už dávno (26. října 2012 – 5:47) v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…-rekontrukci#… a znovu zde: http://www.portalsvj.cz/…-rekontrukci#…. Nezařídil jste se podle toho a toto je výsledek.

Pokud je zasklení změnou vzhledu domu, pak bylo potřebné získat souhlas VŠECH vlastníků jednotek v domě, nikoliv jen „souhlas pověřeného vlastníka“. Ani ten jste ostatně nezískal.

Jako vlastník jste povinen umožnit vstup do jednotky v případě podle § 13 odst. 4 ZoVB: „Pokud to nezbytně vyžadují úpravy, provoz a opravy ostatních jednotek, popřípadě domu jako celku, je vlastník jednotky povinen umožnit na předchozí vyzvání přístup do jednotky.“.

  • Víme bezpečně, že mimimálně jeden z vlastníků jednotek vyjadřuje nesouhlas se změnou vzhledu stavby.
  • Bude třeba vyřešit jako otázku předběžnou, zda Vaše zasklení je či není změnou vzhledu. Tvrdit a prokazovat to bude muset nesouhlasící vlastník, nebo přímo SVJ.
  • Pokud snad jde o změnu vzhledu, pak zasklení bylo neoprávněnou úpravou a SVJ je ze zákona oprávněno odstranit Vaše zasklení s použitím § 13 odst. 4 ZoVB.
  • Odstranění nepůjde zřejmě provést jinak, než se vstupem do jednotky. Pokud to neumožníte, povinnost strpět vstup Vám může nařídit soud.
  • Soudní náklady a náklady právního zastoupení protistrany nejspíše uhradíte Vy.

Odstranění nového elektrického přívodu by bylo poškozením společné části domu (oprava, která není nutná). SVJ není ze zákona oprávněno svévolně dům poškozovat bez výslovného pokynu, který by mu musely udělit tři čtvrtiny vlastníků jednotek podle § 11 odst. 5 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.