Vložil lake, 7. Říjen 2012 - 16:49

Pane Schnauzere, SVJ může být odběratelem a zároveň dodavatelem tepla, viz § 2 zákona č. 458/2000 Sb.:

  • „dodavatelem tepelné energie [je] fyzická či právnická osoba dodávající tepelnou energii jiné fyzické či právnické osobě; dodavatelem může být výrobce, distributor a rovněž vlastník nebo společenství vlastníků zajišťující tepelnou energii jako plnění poskytované s užíváním bytů či nebytových prostorů nebo k technologickým účelům,“
  • „odběratelem tepelné energie [je] distributor, vlastník či společenství vlastníků odběrného tepelného zařízení; odběratelem může být také konečný spotřebitel; dodávka tepelné energie přímo konečnému spotřebiteli je podmíněna přímým odběrem pro všechny konečné spotřebitele v centrálně vytápěném objektu.“

U vody může SVJ být dodavatelem tzv „předané vody“. To znamená, že je odběratelem a zároveň odebranou vodu dodává dalším „podřízeným“ odběratelům. Je to výslovně upraveno v cenovém výměru ministerstva financí 01/2012.
.............­.............­.............­.............­.............­.........

Pro SVJ bude ale z mnoha důvodů výhodnější neuzavírat smlouvu o „dodávání pitné vody a odvádění odpadních vod“, ani smlouvu o „dodávce tepla“, nýbrž jako dosud smlouvy o poskytování služeb spojených s užíváním jednotky, to jest:

  • služba poskytování teplé užitkové vody
  • služba poskytování pitné vody

Napsal jsem svou radu na základě Vaší poznámky o odpojení: „Technicky to možné je“. Zmiňoval jsem jen vodu a TUV právě proto, že u topení může nastat problém: odstranění radiátorů je prakticky vyloučeno, neboť budova byla projektována a zkolaudována s centrálním vytápěním. Vlastník je povinen budovu udržovat a vytápět na minimálně projektové teploty v místnostech. Jinak se vystavuje nebezpečí pokut od Stavebního úřadu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.