Vložil lake, 6. Říjen 2012 - 20:42

Pane Schnauzere, báchorky o „zásahu do obydlí“ šíří právníci, kteří o věci vědí prd. Zní to jako špatný žert. Takže pozdravujte ode mne ty vaše právníky.

  • Víte jak postupují vodárenské společnosti, pokud vlastník domu neplatí vodu? Technici přijedou k domu, uzavřou hlavní přívod a s obyvateli se nikdo nebaví. Na „zásah do obydlí“ si mohou stěžovat leda tak na lampárně.
  • Víte, jak postupují teplárny, jestliže odběratel dluží i přes upomínky? Uzavřou přívod tepla do domu a s nikým se o tom nebaví. Zásah do obydlí je nezajímá – ono totiž jde o postup podle uzavřené smlouvy.

Vaši natvrdlí právníci jaksi nepochopili, že vlastník bytu není nájemce. Klíčem k řešení je řádná písemná soukromoprávní smlouva, která bude obsahovat povinnosti SVJ jako dodavatele služeb (vody a TUV) a také povinnosti vlastníka jednotky jako odběratele, včetně smluvní pokuty a sankcí (ukončení dodávky a uzavření přívodu) při neplnění sjednaných platebních podmínek. Zkrátka řádný a poctivý obchodní vztah.

Jediné, co musíte udělat, je sepsat individuální dodavatelsko-odběratelské smlouvy s každým vlastníkem jednotky. Kdo smlouvu neuzavře, nemá zřejmě zájem o odběr těchto služeb a SVJ mu tedy nebude nic dodávat. Nikdo nebude k odběru nucen proti své vůli. Ale též nikdo nesmí být nucen dodávat smluvní službu zdarma, to je též jisté. Právníci vám k tomu jistě najdou paragrafy.

Abych nezapomněl: ve smlouvě pochopitelně stanovíte jako podmínku dodávek pravidelné placení záloh. Víc už nepotřebujete znát.

  • Sepište návrhy smluv.
  • Nechte shromážděním odhlasovat podle § 11 odst. 4 ZoVB, že tyto služby se budou poskytovat dodavatelsky pouze na smluvním základě.
  • Dejte smlouvy podepsat těm, kdo chtějí od SVJ odebírat vodu a TUV.
  • Pak zavřete ventily a kohouty těm, kdo o odběr nemají zájem a nezaplatí první zálohu.

A na závěr: pozdravujte ode mne ještě jednou vaše skvělé právníky. Poradili vám za Vaše peníze alespoň tolik, co já zadarmo?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.