Vložil lake, 2. Říjen 2012 - 5:14

Karelh napsal: „Pokud jste pojem FO použila pro dlouhodobou zálohu, účtová sk. 95, pak bude „kotelna“ ve spoluvlastnictví členů SVJ a odpisy nelze u SVJ uplatnit.“

Toto tvrzení je nepravdivé. SVJ si může pořídit zařízení kotelny do svého vlastnictví a může uplatnit odpisy. To nemá naprosto nic společného se skutečností, že finančním zdrojem byly přijaté příspěvky na správu domu.

Dlouhodobá záloha se vybírá ke správě domu a pozemku, a ta zahrnuje i pořízení různého hmotného a nehmotného majetku do vlastnictví SVJ, ba i nemovitostí (§ 9 odst. 1 ZoVB). Opačné tvrzení nemá oporu v žádném právním předpisu.

Zařízení kotelny splní podmínku uvedenou v § 9 odst. 1 ZoVB, jestliže pořízené zařízení bude sloužit ke správě domu a pozemku. K tomu postačuje, aby SVJ mělo ve stanovách uvedeno v předmětu činnosti také „výroba a dodávka tepla pro dům“.

Kotelna se tedy bez jakéhokoliv problému může pořídit z vybraného příspěvku na správu, nebo se na ní budou čerpat prostředky ze složených záloh. Možný je jistě i další zmíněný scénář (pořízení do spoluvlastnictví vlastníků jednotek).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.