Vložil Dušan, 10. Říjen 2012 - 16:02

Ptáte se Kolemjdoucího, v čem je Váš argument nepravdivý, ale to jsem Vám už vysvětlil v obou svých příspěvcích, pokusím se ještě jednou.

Píšete, že název diskuse je „Název dlouhodobé zálohy nebo fond oprav.“
Já Vám vysvětlil, za jakých podmínek jsou zálohy totéž co fond oprav.

Opět píšete, že „v účetnictví je fond vlastním zdrojem“
Mýlíte se, to platí jen v případě, pokud je fond tvořen z vlastních zdrojů, což se v SVJ prakticky nevyskytuje. Pokud SVJ využije název „fond“ a vysvětlí jeho obsah, může jít o fond, který není tvořen z vlastních zdrojů.

Např. vzpomínané příklady, kdy nejsou fondy tvořeny z vlastních zdrojů:
Fond oprav – případ, kdy je FO považován za zálohy (buď krátkodobé zahrnut v úč.sk. 32., nebo dlouhodobé zahrnut v úč.sk. 95)
Fond odměn – případ, kdy je fond odměn součástí mzdových nákladů zahrnut v úč.sk. 52-Osobní náklady.

Vaše tvrzení, že „Pokud obchází předseda výboru vždy na konci měsíce s kloboukem v ruce a každý přispěje na odměny, můžete to nazývat fond odměn“ svědčí o tom, že jste nepochopil účel zřízeného fondu odměn. Šlo by o běžný mzdový náklad úč.sk.52 (chodí snad v SVJ, které někoho zaměstnává o odměňuje někdo na konci měsíce za někým s koboukem v ruce?). Smluvní mzdu takového zaměstnance, by SVJ platilo např.z účtu 521, a z účtu 522– fond odměn by platilo dle dohody mimořádné odměny za práce vykonané dle zadání jednorázově.

Fond oprav by se v uvedeném příkladě podle vyhlášky č.504/2002 Sb. vykázal v Rozvaze v Dlouhodobých závazcích v některé z položek B.II., a fond odměn ve Výkaze zisku a ztráty v položce A.III.9 a není pravda, jak tvrdíte, že „pokud o tom chcete účtovat a tvrdit, že to fond (je jedno jaký bude mít název) tak položka Pasiv „A.I.2. Fondy“ Rozvahy; účtová sk. 91 Fondy.

Z Vašeho závěru, že „Při vší k úctě, bez pochopení základů účetnictví to bude pořád dokola.“ vyznívá namyšlenost, ubezpečuji Vás, že základy účetnictví znám. Nepovyšujte se prosím nad nikoho jenom proto, že má jiný názor než Vy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.