Vložil lake, 30. Září 2012 - 12:17

Pojem „příspěvek na správu domu“ je naprosto v pořádku. Není neadekvátní, nýbrž přiléhavý. Ovšem pozor: tvrzení, že by tento příspěvek měl údajně sloužit SVJ jako dlouhodobá záloha, je nepravdivé a nesmyslné. Na tvorbu záloh nejsou pochopitelně určeny příspěvky, nýbrž zálohy. Jde o dvě různé věci.

Zákonodárce odlišil naprosto zřetelně příspěvek na správu domu (§ 15 odst. 1 ZoVB) od záloh vybíraných na správu domu (§ 15 odst. 2 ZoVB). Občas tento rozdíl neumějí rozlišit členové SVJ a statutární orgány SVJ, a bohužel i české soudy (včetně toho Nejvyššího).

Vláda v tom také naprosto selhala: vzorové stanovy (Nařízení vlády č. 371/2004 Sb.) určují povinnost hradit příspěvky na správu a zálohy na služby; o výběru záloh na správu se však vůbec nezmiňují. Z toho by se dalo s trochou úsilí odvodit, že v SVJ se vzorovými stanovami nepatří hrazení záloh na správu mezi povinnosti vlastníka jednotky.

Rozdíly obou pojmů jsou zachyceny v tabulce.

Příspěvek na správu domu Záloha na správu domu
Je určen na krytí peněžních závazků SVJ, jejichž výši a datum splatnosti lze prokázat, popř. k úhradě výdaje, který už byl vynaložen. Je určena na budoucí výdaje, které bude nutné vynaložit v následujících měsících a letech, ale jejichž výše a/nebo splatnost není dosud známa.
Výši požadovaného příspěvku SVJ prokazuje podle druhu výdaje standardním způsobem: smlouvou, daňovým dokladem, výdajovým dokladem, usnesením shromáždění. Výši požadované zálohy SVJ prokazuje dlouhodobým plánem oprav a údržby domu a dlouhodobým finančním plánem (reserve study). Viz http://www.portalsvj.cz/…hy-na-spravu
Příspěvek se hradí zpravidla na výzvu výboru nebo pověřeného vlastníka. Záloha se hradí na základě oznámení výboru nebo pověřeného vlastníka, po povinném předchozím schválení celkové částky shromážděním.
Uhrazením příspěvku zaniká existující závazek vlastníka vůči SVJ. Uhrazením zálohy nově vzniká závazek SVJ vůči plátci. SVJ tedy částku zálohy dluží vlastníkovi jednotky. Tento závazek trvá až do doby, kdy SVJ vybranou zálohu skutečně použije jako příspěvek na správu domu.
Přijatý příspěvek SVJ nevyúčtuje. Přijatou zálohu SVJ plátci vyúčtuje alespoň jednou ročně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.