Vložil Anonymous, 18. Listopad 2007 - 14:34

Paní Hano, vůbec se necítím být ve vašem problémü nejakým arbitrem nebo rádcem. Je zde řada jiných diskutujících účastníků, kteří by možná mohli vyjádřit svůj názor na váš problém, protože jistě není ojedinělý. Situace, v níž je vaše SVJ a proč, by byla spíše na jiné samostatné tema. Opět jste neuvedla za jakých podmínek SVJ 100% vlastníků odsouhlasilo „investorovi“ postoupit „společný“ prostor půdy, jako SČD, k jeho prospěchu. Jestli bez úplatně či za nějakou cenu, buď v penězích či za protihodnotu ve věcném plnění př. nějakých oprav domu.

Za dané situace, bych se asi snažil uvést stav dodatečně do souladu se zákonem, t.zn. smlouvou o výstavbě. Nejsem právník a jak toto provést by bylo asi spíše na právníkovi znalém problematiky SVJ. Dle mého názoru i kdyby jste „přenechali bezúplatně“ prostor půdy „investorovi“ k vybudování jeho nové BJ, či k rozšíření jeho stávající BJ, náklady sovisející s touto „změnou“ jdou čistě na jeho vrub. Až po vybudování nové BJ, bude třeba změnit „Prohlášení vlastníka“, protže jistě dojde touto „změnou“ i ke změně spoluvlast. podílů na SČD. Zatím je pro mě stále neznámou, za jakých podmínek jste se na takové změně dohodli. Připadlo by mi „zvláštní“ kdyby to bylo „gratis“.

Nerozumím tomu, proč píšete o nějakých refundacích. SVJ se k nějakým refundacím v „usnesení“ zavázalo ? Po „novém Prohlášení“, které musí SVJ provést po dokončení půdní vestavby „investorem“ (předpokládám, že ta probíhá dle PD a na základě stav. povolení), se dle „nového stavu“ (t.zn. co z „investice investora“ bude tvořit nově společné části domu) změní dosavadní podíly vlastníků BJ na SČD. To je to hlavní, co bude v budoucnu mít vliv na „finanční podíl“ jednotlivých vlastníků BJ, jako spoluvlastníků SČD, na oprávách domu a jeho SČD.

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.