Vložil lake, 22. Září 2012 - 8:02

Pane FrantaF,

že se některá diskuse nedostala „ke zřetelnému závěru“ je naprosto běžné ve většině zdejších diskusí. Ke každé správné odpovědi se najde grafoman, který bez znalostí plácne přesný opak. Například zde o dva příspěvky výše Honza Černý: Plete si relativní neplatnost s absolutní neplatností. Nezná zákonnou úpravu, nezná dlouholetou konstantní judikaturu, nezná výklad ústavního soudu, nečetl právní literaturu k věci. Musíte si sám umět vybrat informace právně podložené, jinak bude celý tento portál pro Vás navěky „nezřetelný“.

Usnesení I.ÚS 1867/07 ze dne 23.10.2007 se samozřejmě velmi týká našeho případu, jinak bych ten odkaz v příspěvcích neuváděl. Bylo třeba si přečíst argumentaci ÚS. O možnosti napadnout výsledek hlasování shromáždění SVJ pravil Ústavní soud toto (parafrázuji právní věty):

Zákon stanoví v tomto směru časovou restrikci (se zjevným účelem zabezpečit právní jistotu většiny a současně s cílem zajistit právní jistotu třetích osob). Právo rozporovat rozhodnutí spoluvlastníků by již zaniklo (časová restrikce) uplynutím šesti měsíců ode dne přijetí rozhodnutí.

Je tedy naprosto zjevné co v usnesení Ústavního soudu I.ÚS 1867/07 je obsaženo k našemu problému.

  • Rozporovat průběh hlasování lze pouze v zákonné lhůtě šesti měsíců.
  • Neuplatní-li vlastník své námitky během této doby, toto právo navždy zaniká.
  • Je třeba chránit dobrou víru všech, kteří z daného usnesení vyšli jako z platného.

Ostatně totéž je uvedeno v ZoVB, viz § 11 odst. 3: „Právo je nutno uplatnit u soudu do 6 měsíců ode dne přijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne.“

Zánik práva znamená, že toto právo už nelze uplatnit, i kdybyste měl tisíckrát pravdu a sehnal si k tomu pětadvacet svědků. Zápis praví, že usnesení bylo přijato. Platnost zápisu už nezvrátíte. Nevím jak ještě jinak bych to měl vysvětlit.

Je to jako s jogurtem, který jste si koupil v samoobsluze: reklamovat jej můžete pouze do konce vyznačené životnosti. Pokud reklamujete PROŠLÉ zboží se zelenou plísní na povrchu, můžete sice tvrdit, že ta plíseň už v kelímku byla, když jste si jogurt donesl domů. Vaše reklamace bude zamítnuta z důvodu prošlé záruční lhůty. Vedoucí se Vás pochopitelně zeptá: A proč jste to tedy nereklamoval hned?

Na totéž jsem se zeptal tazatele já.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.