Vložil lake, 13. Září 2012 - 4:12

Pane Mirku, Vaše argumentace ustanovením § 1183 odst. 1 nového ObčZ je a bude pro současná SVJ nepoužitelná. Toto ustanovení není retroaktivní a netýká se nijak již vzniklých 52281 společenství, ani těch, kdo již šachty zazdili nebo je ještě stihnou zazdít před dnem účinnosti nového Občanského zákoníku.

Vaše argumentace § 13 ZoVB je nesprávná. Ustanovení § 13 odst. 3 zní: „Vlastník jednotky nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek.“
Zřejmě jste si neuvědomil, že pouhým zazděním a obložením instalační šachty vlastník jednotky nikoho a nic neohrožuje. Samozřejmě je přístup pak omezen kvůli nutnosti bouracích prací, ale o žádné skutečné ohrožení se nejedná. Rozdíl mezi ohrožením a pouhým omezením soudy dobře rozlišují.

Ani nynější vzorové stanovy (které kopíruje naprostá většina SVJ v tomto státě) neukládají vlastníkovi jednotky nic jiného než neohrozit. Omezit tedy může. Bohužel. Chráněna jsou pouze ta SVJ, která nepřevzala vzorové znění a mají ve svých stanovách od počátku uveden zákaz zazdívání instalačních šachet.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.