Vložil lake, 10. Září 2012 - 17:06

A ještě poznámka: na webu je více materiálů k rozdílům mezi výnosovým a rozvahovým účtováním. Např. zde: http://www.ucetnikavarna.cz/…ch-jednotek/ Autorem je RNDr. Ivan Brychta, uveřejněno v časopise Účetnictví v praxi 2010/6.

Vida, přece jen se našel někdo, kdo má ještě jiný názor než „paní PeDuPles a s ní celá republika“.

Podle mého názoru rozvahové účtování v některých případech citelně zkresluje skutečnost, neboť není pravdou, že SVJ pouze nakupuje zboží a přeúčtovává tuto dodávku vlastníkům jednotek. Naopak platí, že SVJ poskytuje něco zcela jiného než to, co samo nakoupilo: kupuje zboží a energie, poskytuje služby spojené s užíváním bytů. Což jsem podrobně ukázal na třech příkladech v předchozím příspěvku.

SVJ není růžový balonek, který se vznáší v mimozemských sférách a vše co se nakoupí pouze pošle dál. Jde o docela normální byznys, takže nevidím žádné výhody v důsledně rozvahovém účtování, je-li postaveno na pochybném tvrzení, že SVJ vše pouze přeúčtovává vlastníkům jednotek.

Nevidím nic zvláštního ani zavrženíhodného na tom, jestliže se SKUTEČNÉ náklady účtují na 5×x a příjmy SVJ z poskytování služeb na 6×x.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.