Vložil lake, 2. Září 2012 - 9:49

Pan anonn v této diskusi opakovaně zdůrazňuje, že SVJ nepotřebuje ke schválení kamerového systému souhlas 100%. Toto tvrzení je nesprávné.

ÚOOÚ totiž není oprávněn nic „schvalovat“, jak se nesprávně domnívá anonn. Úřad pouze provádí registraci správce údajů na základě oznámení. Společenství tedy nepodává žádnou poníženou „žádost“, nýbrž pouze oznámí Úřadu, že bude zpracovávat osobní údaje. Tečka.

SVJ v oznámení vůbec nedokládá žádné souhlasy!!! Nejen že SVJ nepotřebuje souhlas 100%, ale ono nepotřebuje k registraci vůbec žádný souhlas – od nikoho. Povinné údaje oznamované při registraci jsou vyjmenovány v § 16 zákona č. 101/2000 Sb.. Dokládání nějakého souhlasu nějakých osob ani dokládání souhlasu shromáždění v zákoně uvedeno není.

Nesrozumitelná informace pana anonna o údajných souhlasech nepřinesla tazateli odpověď, kterou žádal. Tazatel se neptal vůbec na veřejnoprávní registraci u Úřadu, nýbrž na SOUKROMOPRÁVNÍ oprávnění SVJ provozovat v domě kamerový systém po této registraci. To je ovšem zcela jiná otázka.

Jedinou prakticky schůdnou možností pro SVJ je žádat o registraci a následně provozovat kamery na základě § 5 odst. 1 písm. (b) zákona č. 101/2000 Sb.: … jestliže je zpracování nezbytné pro plnění smlouvy, jejíž smluvní stranou je subjekt údajů (…).

Touto soukromoprávní smlouvou sui generis předvídanou zákonem jsou právě stanovy SVJ. Píšu to zde potřetí.

Pokud by SVJ provozovalo kamery pouze na základě individuálního souhlasu jednotlivých osob, nebo na základě pouhého hlasování na shromáždění, pak celý systém se dříve či později zhroutí jako domeček z karet. Dojde k tomu v okamžiku, kdy se změní osoba vlastníka, nájemce, podnájemce kterékoliv jednotky a tato osoba svůj souhlas odepře.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.