Vložil lake, 1. Září 2012 - 10:58

Anonn napsal: "Kupující se přeci musí dopředu seznámit se stanovami, prohlášením vlastníka + se vším co kdy schválilo shromáždění."
Pro toto tvrzení nenacházím oporu v žádném právním předpisu.

• Prohlášení vlastníka je veřejná listina, vložená do katastru. Každý tedy může do ní nahlížet a seznámit se s jejím obsahem. Nikdo nemůže namítat, že obsah Prohlášení neznal.
• Stanovy SVJ jsou veřejná listina, vložená do veřejného seznamu (sbírka listin rejstříkového soudu). Každý tedy může do stanov nahlížet a seznámit se s jejich obsahem. Nikdo nemůže namítat, že obsah stanov SVJ neznal.

O jednotlivých usneseních shromáždění však zákon mlčí. Nepřikazuje aby byly zveřejněny. Nepožaduje aby byly archivovány, dokonce nemusí vůbec mít písemnou podobu. Ani nevzniká SVJ povinnost je komukoliv ukazovat. (Tato povinnost vůči vlastníkům jednotek se dovozuje pouze z analogie s příkazní smlouvou podle ObčZ a z judikátů.) To je důsledek amatérského právního paskvilu zvaného Zákon o vlastnictví bytů.

Mezi stanovami a usnesením shromáždění je tedy podstatný rozdíl. Navíc platí, že o přijetí či změně stanov je nutno hlasovat tříčtvrtinovou většinou přítomných, kdežto k běžnému usnesení postačí nadpoloviční většina přítomných.

Hlavní a zcela zásadní rozdíl mezi stanovami a pouhým usnesením je zřejmý přímo z textu zákona. Podle § 9 odst. 14 ZoVB stanovy obsahují mimo jiné:
b) předmět činnosti, kterým je správa domu,
c) orgány společenství, jejich práva a povinnosti a způsob jejich svolávání,
d) práva a povinnosti členů společenství,
e) způsob úhrady nákladů spojených se správou domu,
f) způsob nakládání s majetkem společenství.
.

Ze znění zákona tedy plyne jednoznačný závěr, že měnit práva a povinnosti člena SVJ je možné jedině změnou stanov. Nikoliv pouhým usnesením shromáždění. Totéž platí pro všechny body stanov taxativně vyjmenované v § 9 odst. 14 ZoVB.

Pokud si některé SVJ schválilo kamerový systém pouze usnesením, je možno takové usnesení považovat za absolutně neplatné pro rozpor se zákonem, neboť práva a povinnosti je možno ukládat členovi SVJ jedině stanovami. Navíc provozování kamerového systému - pokud není vyjmenováno ve stanovách jako součást správy domu - vůbec pod správu nespadá. Takové usnesení nemá žádnou účinnost pro ty členy SVJ, kteří s ním nesouhlasili, ani pro ty, kdo se stanou členy tohoto SVJ v budoucnu.

Nedojde-li ke změně stanov způsobem, který předvídá zákon, pak ten, kdo nesouhlasí s přijatým usnesením, není povinen podílet se ani na nákladech pořízení kamerového systému, ani na nákladech jeho provozování. A samozřejmě není povinen strpět, aby byl kamerami natáčen.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.