Vložil lake, 1. Září 2012 - 9:37

Pane dolomite,
vaši situaci je možné vyřešit v souladu se ZoVB, a to změnou stanov SVJ.

  • Ve stanovách uvedete, že v domě je provozován kamerový systém.
  • Uvedete, že povinností SVJ a výboru je provozovat tento kamerový systém a se záznamy nakládat v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů.
  • Uvedete, že vlastníci jednotek jsou povinni strpět provoz tohoto systému a pořizování záznamů.

Můžete ve stanovách navíc určit, že je povinností vlastníka jednotky, aby o této skutečnosti předem informoval a poučil osobu na kterou hodlá byt převést, popř. osobu které hodlá přenechat byt do užívání. Tato povinnost je sice nevymahatelná, ale SVJ tím má „krytá záda“: odpovědnost za informování o existenci kamerového systému se tím přenáší na prodávajícího.

Navíc platí, že kupující by se měl ve vlastním zájmu předem seznámit se stanovami, aby věděl, jaké na sebe bere povinnosti spojené s členstvím v SVJ. Jestliže i přes toto varování si nový vlastník zakoupil byt, pak zřejmě byl s kamerovým systémem od počátku srozuměn. Bude-li si dodatečně stěžovat na kamery, lze mu poradit aby tedy jednotku prodal a pořídil si byt v jiném domě.

Nabyvatel jednotky se může jedině obrátit na předchozího vlastníka s tím, že mu existenci kamer zatajil. Pokud nabyvatel bytu z tohoto důvodu např. odstoupí od kupní smlouvy, je to pouze věcí mezi prodávajícím a kupujícím. SVJ se toto netýká.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.