Jak zajistit účast na shromáždění

Vložil lake, 30. Srpen 2012 - 20:44 ::

Opakují se zde dotazy na problematické hlasování, když není možno vlastníky jednotek přimět k účasti na shromáždění. V roce 2009 jsem navrhoval změnit způsob zjišťování hlasů zde: http://www.portalsvj.cz/…i-per-rollam. Stejný problém je v Obchodním zákoníku právně vyřešen pro akciové společnosti způsobem, který znamená průlom v chápání pojmu „shromáždění“ a „přítomnost na shromáždění“.

Akcionář se považuje za přítomného i tehdy, pokud jednání sleduje doma přes počítač, nebo svůj hlas pošle jako SMS, či zatelefonuje či zadá přes webovou stránku, odešle hlasovací lístek poštou, nebo jej nechá doručit jinou osobou v průběhu valné hromady. Pro inspiraci cituji z Obchodního zákoníku v platném znění:

  • § 184 (1) Valná hromada je nejvyšším orgánem společnosti. Akcionář se zúčastňuje valné hromady osobně nebo v zastoupení (dále jen „přítomný akcionář“).
  • § 184 (2) Stanovy mohou upravit, za jakých podmínek se akcionáři mohou zúčastnit valné hromady s využitím elektronických prostředků, umožňujících například přímý dálkový přenos valné hromady obrazem a zvukem nebo přímou dvousměrnou komunikaci mezi valnou hromadou a akcionářem. Stanovy dále mohou upravit hlasování prostřednictvím odevzdání hlasů před konáním valné hromady nebo v jejím průběhu bez toho, aby akcionář nebo jeho zástupce museli být osobně přítomni v místě konání valné hromady, anebo tak, že odevzdají své hlasy písemně před konáním valné hromady (korespondenční hlasování). Podmínky musí být stanoveny tak, aby umožňovaly společnosti ověřit totožnost osoby oprávněné vykonat hlasovací právo (…), jinak se k hlasům odevzdaným takovým postupem ani k účasti takto hlasujících akcionářů nepřihlíží. Akcionáři, kteří využijí práva podle tohoto odstavce, se považují za přítomné na valné hromadě.

Je věcí SVJ, zda si ve stanovách upraví obdobný způsob hlasování. Jde-li to takto zařídit pro jednu právnickou osobu (a.s.), není důvod odmítat takový postup u SVJ. Nepůjde o všelék – vždy budou existovat vlastníci jednotek, kteří se o svůj majetek nebudou starat.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.