Vložil Miki, 4. Září 2012 - 8:01

Nezlobte se na mne, ale buď jste můj příspěvek špatně četl, nebo jej nechcete správně číst.

Tazatelův vodoměr naměřil hodnotu X, která, jak ukázalo dodatečné ověření je správná. Tj. toto množství vlastník spotřeboval. Z principu oné spotřeby je jedno, jestli mělo nebo nemělo měřidlo ověření, ukázalo se, že měří správně. Takže spotřeboval. Jestli vodárna prodává m3 za cenu Y Kč a tento vlastník má na vyúčtování cenu Y + 0,50 Kč, tak je zřejmé, že na úhradu rozdílu měřidel jde onen padesátník. Pak je jasné, že ztráty a odchylky jsou malé a nemá cenu remcat a prostě to zaplatit. Pokud 10% měřidel bude měřit 2m3, pak ten rozdíl bude někde jinde. Řeší se zde případ, kdy mají vlastníci rozdíl 30% a to už je o něčem úplně jiném.

Vím, že SVJ je právnická osoba samozřejmě. Pokud by vodoměry vlastnila, účtovala něco třetím subjektům, pak se na ni zákon samozřejmě vztahuje. Vodoměry jsou ale vlastníků, členů SVJ a SVJ pouze zajišťuje – zprostředkovává činnost rozúčtování těmto svým členům. Pokud budou členové napadat neplatnost z principu, že si myslí, že to „není po právu“, napadají ji sami sobě, začne se to striktně měnit a náklady si zase uhradí. Vždyť je to jen cca 1000 ročně (vodoměr, kalorimetr). Vyměnit nebo jen ověřit, to jsou skoro stejné peníze. Nejdražší je ta práce a čas.

Zajímalo by mne, jestli sám jste členem nějakého Výboru SVJ. Potom by jste totiž netvrdil, že je jedno jestli to měří dobře, důležité je, že to není po právu. Čistě teoreticky máte naprostou pravdu. V ideálním světě by to mohlo a mělo fungovat po právu. Jsme ale ve světě reálném, kdy zákony jsou plně děr, nedokonalostí, některé si protiřečí, co právník to jiný názor na tentýž zákon,vymahatelnost práva je téměř nulová (roky nejsme schopni vymoci dluh z dlužníka, protože ten jen využívá toho, že nepřebírá poštu a podává odvolání, odvolání k odvolání,… soud za 3 roky ještě vůbec neřešil podstatu věci). V tomto se pak máte pohybovat a pokusit za zajistit chod SVJ. Reklamovat mám něco, o čem jsem přesvědčen, že platím neoprávněně. A mám se tvrdě domáhat nápravy. Reklamovat něco jen z „principu“ je cesta k nefunkčnosti domu a znehodnocení majetku každého vlastníka. Pár rejpalů, pár těch, co výměnu nezaplatí, do bytu Vás nepustí, proti náhradní metodě se ohradí (ne ně se zákon přeci nevztahuje), nic nezaplatí, dotují je ostatní,… super stav.

Ad domácí úkol od Vás: rozmýšlet si nic nemusím. Už v původním příspěvku jsme psal, že se sledují odchylky vodoměrů. I správně ověřený vodoměr se může za rok pokazit. A pak následuje jeho výměna, pokud naměří podezřele nízké množství.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.