Vložil lake, 22. Srpen 2012 - 13:51

Pane nevtore,
je třeba rozlišovat soukromoprávní oprávnění ke stavbě (které uděluje vlastník budovy) od veřejnoprávního povolení stavby (které uděluje stavební úřad). Jde o dvě odlišné věci. Upozorňuje na to i ustanovení § 11 odst. 5 poslední věta ZoVB.

Stavba se souhlasem vlastníka budovy, avšak bez stavebního povolení, je stavba oprávněná, ale nepovolená (tzv. „černá“ stavba).

Souhlas se stavbou udělil nepochybně původní vlastník sám sobě, neboť rozestavěnou jednotku uvedl v Prohlášení vlastníka spolu s jejím umístěním a podlahovou plochou. Nynější vlastníci jednotek vstoupili do práv a závazků původního vlastníka okamžikem nabytí jednotky do vlastnictví, takže udělený souhlas vlastníka se stavbou jednotky stále trvá. Viz § 4 odst. 2 písm. (f) ZoVB a § 20 odst. 1 a 3 ZoVB.

Je pravdou, že půda se mohla stát rozestavěnou bytovou jednotkou ve smyslu §2 ZoVB pouze za předpokladu, že ke stavbě bytu vydal Stavební úřad stavební povolení před vložením Prohlášení vlastníka do katastru. Zdá se, že v této otázce nemáte jasno, takže se nebudu pouštět do žádných spekulací.

V případě, že takové stavební povolení bylo vydáno, jedná se nyní o změnu stavby před jejím dokončením podle § 118 Stavebního zákona. Vzhledem k tomu, že chystaná změna mění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů, je ke změně nutná smlouva o výstavbě (tedy souhlas všech vlastníků jednotek).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.