Vložil lake, 22. Srpen 2012 - 7:19

Pane NeznáIku,
odpovídám ještě na dvě Vaše otázky. Mimochodem jste asi jediný v tomto vláknu, který na mé příspěvky reaguje věcně a logicky. U ostatních (zřejmě předsedů) je rozpoznatelná pouze neschopnost plánovat, nebo neochota plánovat, nebo neznalost účetnictví, nebo neznalost zákonů, nebo neochota poskytovat vlastníkovi jednotky informace.

Ptal jste se „co pak doporučíte Vašemu známému“. Odpověď je obsahem úvodního příspěvku. Jakmile obdrží předpis záloh, který není pro něj zcela průhledný a určitý, měl by v první řadě podat reklamaci takového předpisu a požádat o položkový seznam jednotlivých částek tak, aby každou z položek bylo možno samostatně zkontrolovat. Je to přece naprosto stejné jako u záloh či vyúčtování služeb: musíte dostat papír s jednotlivými oddělenými položkami, jinak byste nevěděl ani jakou zálohu na co platíte, Ani byste si nemohl zkontrolovat správnost ročního vyúčtování služeb. Proč by tomu u záloh na správu mělo být nějak jinak?

Když jsem nastoupil do funkce, zkontroloval jsem výši záloh, které všichni bez protestů platili tehdejšímu správci – družstvu. Zjistil jsem, že dlouhodobá záloha na údržbu a opravy byla celé roky vybírána nesprávně – paušální částkou na byt namísto podle podílů. Totéž platilo pro odměnu správci. To bylo dědictví z doby, kdy správu domu vykonávalo původní družstvo. Ani výbor, ani jednotliví vlastníci si toho před tím nevšimli. Dále se pod částkou placenou družstvu (s požehnáním výboru) každý měsíc skrývala i „odměna pro domovníka a samosprávu domu“, kde družstvu bezdůvodně přibývalo 19200 Kč každým rokem. Naštěstí je neukryli ve svém účetnictví, takže po mé reklamaci přistálo na kontě SVJ něco kolem 100000 Kč. Kdybych se tenkrát neozval a nepožadoval položkový rozpis záloh, možná bychom všichni slepě platili dodnes.

Závěr: pokud se vlastník jednotky na nic neptá a platí částku podle rozpisu, je to jeho vůle – ale taková ovečka netuší zda někde není chyba, ani nemůže tušit, co s jeho penězi případně provádí zlý vlk. Připomenu pěkný příběh o tom, jak z konta SVJ zmizelo 33 milionů: http://www.portalsvj.cz/…o-33-milionu. Všechny ovečky k tomu žvýkaly svou trávu a kývaly hlavami …

O triku platit na „tajný neznámý účel“ jsem už zde psal. Druhý jednoduchý trik je pokud se přeplatek záloh na správu ani nevrátí, ani se nezapočte proti platební povinnosti vlastníka jednotky na následující období. I tímto způsobem vzniká „šedá“ hromádka peněz bez jasného určení, u níž již odpadl důvod pro který byla původně vybrána. Ve mnoha SVJ si vlastníci každoročně odhlasují nevracet přeplatky, někde to dokonce mají ve stanovách. Jde o tentýž trik a vlastník se může bránit postupem který jsem uvedl. Jde totiž opět o mimořádnou zálohu bez konkrétního určení, neboť není znám účel jejího použití ve smyslu § 15 odst. 2 ZoVB. Je-li skládání částek bez konkrétního určení uvedeno ve stanovách, jsou v této části neplatné pro rozpor se zákonem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.