Vložil lake, 17. Srpen 2012 - 17:50

Pro zajímavost uvádím příklad jak se v CIVILIZOVANÝCH zemích řeší financování činnosti společenství vlastníků (Homeowners'Association). Žádné platby "naslepo" tam nenajdete. Tvorba rezerv na údržbu a opravy domu je vypočtena kontrolovatelným způsobem a vychází z popisu stavu domu (který je povinně aktualizován každé tři roky) a z plánu údržby a oprav (už jsem o tom psal výše).

Informace o tvorbě rezerv, [California] Civil Code §1365(b)
Zákon Civil Code §1365(b) ukládá povinnost počínaje 1. lednem 2009, aby souhrnný plán tvorby rezerv, vyžadovaný podle Civil Code §1365.5(e)(5), byl zasílán členům, popřípadě zájemcům o koupi. Tento souhrnný plán musí obsahovat upozornění, že podrobný plán tvorby rezerv je možno obdržet na požádání.
Civil Code §1365.5(e)(5) stanoví, že plán tvorby rezerv musí obsahovat:
• informaci jak Asociace plánuje naplnit rezervy, aby dostála své povinnosti provádět opravy a výměny všech hlavních částí domu, u nichž je očekávaná zůstatková životnost 30 let nebo méně, s výjimkou těch částí, o nichž výbor rozhodl, že nebudou opravovány ani měněny;
• dále časový plán obsahující data a změny v částkách pravidelných a jednorázových příspěvků, které budou nezbytné k financování rezerv;
• soupis budoucích výdajů z rezervního fondu.
Výbor je povinen při přípravě plánu rezerv vzít do úvahy vlivy inflace. Souhrnný plán musí být každoročně poskytnut vlastníkům a zájemcům o koupi.
Doporučuje se, aby výbory konzultovaly s odborníky na tvorbu plánú oprav, kteří mohou pomoci při přijímání podrobného plánu tvorby rezerv a při přípravě souhrnného plánu tvorby rezerv.

Zdroj: California Association of Homeowners Associations
------------------------------------------------------------------------

Ukázkový rozpočet Asociace na léta 2011 až 2026 (tabulka Excel) je tady.
Nenacházím tam ani stopu po tvorbě neurčité rezervy "pro všechny případy". Společenství ví, že střecha má celkovou životnost 40 let, zůstatková životnost je ještě 10 let a náklad na její opravu v roce 2021 bude 130871 USD. Z toho se pak odvíjí výše měsíčního příspěvku vlastníků jednotek. Stejně se postupuje u ostatních společných částí domu. Není v tom žádné kouzlení s tajemnými zálohami na nikomu neznámý účel. Jen poctivý výpočet cashflow.

Stát Kalifornie má asi 35 milionů obyvatel a z hlediska výkonnosti ekonomiky je na osmém místě NA SVĚTĚ, jestliže jednotlivé státy USA porovnáváme se všemi zeměmi světa. Že by to tam dělali všechno špatně?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.