Vložil lake, 17. Srpen 2012 - 14:10

Pane anonne,
zřejmě nerozumíte tomu, že Vaše názory jsou právně bezvýznamné. Nemá cenu se o nich bavit. Otázka která je zřejmá z úvodního příspěvku (s citátem a odkazem na jinou diskusi) je tato:
Co má dělat vlastník jednotky, kterému jsou neprůhledným způsobem předepisovány zálohy bez jasného účelu?.

Já jsem na tuto otázku odpověděl. Správná a právně podložená odpověď je ta, že takové zálohy není vlastník povinen hradit. Zda je to výhodné řešení PRO VÝBOR a pro Vás je zcela vedlejší.

Rozhodující pro každého jednotlivého vlastníka je, že takové zálohy či příspěvky na něm nelze právní cestou vynutit. Každý za sebe nechť se rozhodne sám, zda mu způsob plateb "do klobouku" vyhovuje či nevyhovuje.

Jestliže mi jako vlastníkovi toto nevyhovuje, pak výbor musí prostě pohnout zadkem a zpracovat dlouhodobý plán údržby a oprav domu, včetně předpokládaných nákladů na tyto činnosti. Jinak na zálohách nedostane SVJ ode mne ani korunu.
--------------------------------------------------------

Před někoilka týdny jsem vícekrát hovořil s mladým mužem, který studoval v USA, nyní pracuje v krajském městě v bankovním sektoru a s partnerkou si pořídili malý byt 1+KK. Jeho názor vyjádřil zcela jasně: "My teď máme malý byt, ale až Jana dostuduje a budeme vydělávat oba, přestěhujeme se hned do většího. Pak, až přijdou děti, vybereme samozřejmě nějaký ještě větší byt. Není vyloučeno, že se mezitím budeme stěhovat za prací jinam. A já nehodlám v každém SVJ, kde budu pár let bydlet, nechávat desetitisíce nebo statisíce jen proto, že si o to řekli.".

Tento rozumný mladý muž po koupi bytu ihned požádal SVJ o podrobný položkový rozpis záloh na správu. Už půl roku nejsou schopni mu jej dát, takže zatím zálohy neplatí. To je pane Anonne taky příběh ze života. Až se Vám do domu přistěhují takoví vlastníci, jak je přimějete k placení? Budete je hypnotizovat řečmi o tom, že "je nesmysl platit konkrétní částky na konkrétní účel"?

Přeji vám mnoho zdaru ve Vašem úsilí. Napište pak jak jste u nich uspěl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.